Selasa, 31 Mac 2009

Re: Panduan Memilih Bidang Ingin Diceburi

Setuju dengan abang Abu...
kepada adik-adik, fikir dalam-dalam...
Tersalah ambil kos memang akan menyeksa diri sendiri,
Maksud saya, sebelum dapat menerima hakikatlah...

Dentist dalam bidang perubatan...
Bidang perubatan dan kejuruteraan sangatlah jauh bezanya...

Abang Abu pun sudah berkongsi dengan panjang lebar,
Cuma nak tambah sikit lagi,
Selain daripada 'course characteristic',
Fikirkan juga matlamat hidup anda.

'Chemical engineering' jumpa 'benda-benda',
Sedangkan dentist, jumpa orang dan gigi...
'Which one you prefer?'
Dan pertimbangkan juga tempoh belajar,
sanggup atau tidak...
(kalau di Jordan, 6 tahunlah kalau tak salah)

Tapi rasanya paling penting,
Kerjaya bidang perubatan perlukan komitmen yang sangat-sangat tinggi,
Masa belajar kena commit,
Masa kerja tak payah cakaplah...


Fikir balik elok-elok,
kalau dah serabut sangat,
Buatlah istikharah,
Insya-Allah, Dia akan tunjukkan...

"...Barangsiapa bertaqwa kepada ALLAH, nescaya Dia akan membuka jalan keluar baginya. Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa bertawakkal kepada ALLAH, nescaya ALLAH akan mencukupkan keperluannya. Sungguh, ALLAH telah mengadakan keperluan bagi setiap sesuatu."


(At-Talaq;3)


Respon daripada : Ellya Nabila Binti A. Jalil



Source : http://groups.yahoo.com/group/ex_sbpis/

Panduan Memilih Bidang Ingin Diceburi

Merujuk kepada soalan Saudara Najib bertarikh 28 Mac 2009, tentang kekeliruan memilih bidang yang ingin diceburi, sy terpanggil untuk memberikan sedikit penerangan tentang kekeliruan ini atas dasar pengalaman yang telah sy temui. Kepada senior-senior spm2005, 2006, & 2007, jika ada kelapangan dan merasa keboringan bolehlah juga membaca penerangan ini. Penerangan ini juga dilakukan atas permasalahan yang berlegar di kalangan batch najib, haha, pengalaman yang sy terima adalah lebih kurang 4 orang la. Sy sarankan batch SPM 2008 untuk membaca penerangan ini sehingga habis k. Untuk najib, saya akan jawab soalan anda di akhir penerangan ini.

Sebenarnya, sy dapat merasakan bukan Najib seorang yang menjadi begini, tapi hampir semua yang ingin melanjutkan pelajaran ke IPT memikirkan tentang perkara-perkara yang mencabar ini. Haha, sy katakan mencabar sebab memilih antara bidang2 profesional, mencabar tu. Perkara pertama yang agak pelik untuk difikirkan, adakah pelajar SBP terutamanya SBPI Selandar tidak pernah memikirkan apa yang ingin mereka jadi bila besar nanti, atau tidak pernah memikirkan bidang yang ingin diceburi? Mungkinkah semuanya belajar sahaja untuk mendapat keputusan cemerlang dalam SPM? Hatta, Nur Amalina yang mendapat 17A1 pun keliru bidang yang ingin diceburi kerana cemerlang dalam semua subjek. Payah juga kalau score semua subjek ni.


Perkara kedua adalah tentang keyakinan diri. Sy ingin tekankan terutama pelajar-pelajar SBPI Selandar yang baru mendapat keputusan SPM dan keputusannya agak teruk apabila difikirkan olehnya, yakinlah, anda masih berpeluang untuk berjaya. Jika anda mendapat sesuatu subjek itu B atau C, yakinlah, anda masih lagi boleh catch up subjek tersebut pada masa akan datang. Anda masih lagi boleh menempa kejayaan dengan subjek yang anda dapat C itu kepada A semasa di peringkat asasi, matrikulasi atau degree. Kecuali, jika anda dapat D dan kebawah semasa SPM, anda perlu fikirkan kembali bahawa anda nak ambil atau tak subjek itu pada masa akan datang kerana risiko yang agak tinggi menanti sebenarnya. Tapi, sy tak kata tidak boleh, cuma kena difikirkan dengan masak-masak. Jika sesuatu subjek itu anda mendapat A semasa SPM, maka itulah yang anda minat sebenarnya. Senang bukan..ehe..

Sy berani untuk membuat statement berani ni kerana belajar di IPT bukannya seperti belajar SPM, sejujurnya. Di IPT anda tidak akan ambil sampai 10 subjek @ 9 subjek serentak untuk satu semester. Mungkin paling maximum pun 8 @ 7 subjek. Kalau tak percaya, Tanya senior anda di Universiti. Satu lagi perkara yang best, untuk satu-satu subjek itu anda akan belajar untuk 4 bulan sahaja, dan untuk semester seterusnya, anda tak perlu ambil dah. Kalau SPM , 2 tahun tu kena ingat apa yang belajar. Percayalah, pelajar sekolah harian pun boleh mendapat keputusan pointer 3.5 keatas di IPT, mengapa anda di SBP perlu mengeluh? Jadi, walaupun anda mendapat straight B dalam SPM tempoh hari, yakinlah, anda ada peluang untuk Berjaya pada masa akan datang. Perkara yang menarik untuk difikirkan, pelajar SBPI Gombak hampir seluruh dunia mereka ada. Siapakah mereka? SBPI gak kan.

Perkara ketiga adalah tentang minat. Kes yang sy terima, meminati fizik, biologi, math, kimia dan add math. Hehe, sy pun keliru jadinya. Tetapi, perkara yang penting adalah, antara bidang engineering, perubatan, accountancy, law, dan sains gunaan tidak ada masalah untuk ceburi, InsyaAllah semua akan membawa anda kearah kejayaan. Lagi-lagi kalau yang mendapat biasiswa atau tajaan. Selepas habis belajar, InsyaAllah kerja menanti. Jadi, mengapa perlu risau? Apa yang penting ceburi bidang apa yang anda minat. Jika anda meminati fizik dan membenci Bio, jadi engineering lah jawapannya. Begitu juga, jika anda meminati fizik lebih dari meminati biologi, maka engineeringlah juga jawapannya. Sebaliknya, jika anda meminati biologi lebih dari fizik, maka perubatanlah jawapannya. Mudah je kan congakannya. Untuk perubatan dan engineering, bidangnya terlalu luas, perubatan bukan sahaja doktor, tapi banyak lagi cabangnya. Nak tau tanya senior k. Jika anda masih juga keliru, di sini ada satu petua, jika anda meminati filem prison break, dokumentari Extreme engineering, Megastructure building, yang disiarkan di astro dan banyak lagi perkara yang berkaitan tentang mesin, enjin dan robot, percayalah, anda meminati engineering sebenarnya. Manakala, jika anda meminati cerita House M.D, Grey Anatomy atau Oprah with Dr. Oz, atau perkara-perkara yang berkaitan dengan ubat, pesakit, penyakit, doktor, merawat orang, maka percayalah sejujurnya yang anda meminati bidang perubatan. 

Perkara yang mungkin menjadi permasalahan emosi dan jiwa, adalah pilihan ibu bapa. Well, teruk sangat ke pilihan ibu bapa kita tu?. Sy pasti mereka inginkan kita jadi orang yang berguna untuk masyarakat dan berjaya, betul tak? Sy tak pernah lagi dengar mereka ingin kita menjadi penjual aiskrim dan pembuat air. Malah, penjual aiskrim pun boleh menjadi jutawan tau seperti tauke aiskrim. Apapun, ibubapa lebih berpengalaman daripada kita. Bak kata orang tua-tua, mereka yang rasa garam dulu dari kita. Jadi, mereka dapat melihat cerahnya masa depan yang mereka ingin kita ceburi diatas pengalaman rakan-rakan dan pengalaman sendiri. Bagaimana tentang meminati subjek pula kalau begitu? Sila rujuk perenggan kedua untuk mendapat jawapannya, x larat nak ulang kembali..ehe. Kecuali jika anda mendapat bawah dari C5 untuk subjek tersebut atau betul-betul benci subjek itu , atau anda mendapat fail, jadi buatlah pengakuan berterus terang kepada ibubapa yang anda tidak dapat melakukannya. 

Ingatlah, mentaati ibu bapa itu tuntutan agama kecuali bertentangan dengan hukum syara'. Sy berminat ingin menghighlightkan kembali, antara bidang engineering, perubatan, accountancy, law & Sains Gunaan, tidak ada masalah untuk ceburi. InsyaAllah semua akan membawa anda kearah kejayaan.
Perkara yang keempat adalah pendidikan untuk rakyat Malaysia amat terbuka luas, lebih-lebih lagi terdapatnya tidak kurang dari 20 universiti IPTA dan IPTS dalam negara kita sahaja. Cuma antara kita mahu atau tidak. Semua orang berhak untuk mendapat tempat di Universiti. Pilihlah bidang professional dan setkan matlamat anda untuk mendapat minimum tahap pengajian adalah degree. Satu fakta yang menarik, di UK sekarang orang yang dapat Degree Law pun terpaksa cari makan bawa teksi. Fuh, payah gak tu.Perkara yang sy yakin dengan dak SBPi Selandar, semuanya dapat sambung ke bidang profesional.
Kepada najib, mungkin najib dah tau jawapannya kut bila baca perenggan di atas ini. Kejuruteraan kimia atau dentistry sama sahaja sebenar peluangnya, kedua-duanya boleh mencapai kejayaan dan berpeluang untuk menyumbang kepada agama, bangsa dan Negara, InsyaAllah. Kalau tak jumpa lagi jawapannya, tanyalah abg Tariq(SPM 2005) untuk Kejuruteraan Kimia dan Abg Syuk(SPM 2005) untuk dentistry, lebih mudah kan. Tariq mengambil jurusan Kejuruteraan Kimia dan Syuk mengambil jurusan dentistry sekarang ini. Boleh mintak no telefon diorang kat sy kalau nak k. 

Jadi, kepada mereka yang ingin melanjutkan pelajaran , sebarang permasalahan bolehlah tanya senior-senior SBPI Selandar anda. Mereka baik-baik semua, x makan org..aha. Cuma mungkin jika di Yahoo Group ex-SBPIS ada yang tidak sempat membalas persoalan anda, mungkin mereka tak sempat buka email sebenarnya ataupun tak buka email lagi.

Panjang sangat penerangan pun boring gak kan, oklah, ni perenggan last. Sy menulis semua ini atas dasar pengalaman kawan-kawan dan orang disekelilingku. Hanya berkongsi pengalaman yang tak seberapa. Beberapa kata-kata yang boleh kita renungi :

"Successor is not to be born. Anyone can be a winner."

"Jika orang lain boleh berjaya, mengapa kita pilih untuk gagal."

"Jika kita gagal merancang, maka kita merancang untuk gagal."

Dan kata-kata Cikgu Am kepada kami (SPM05) suatu ketika dahulu :

"Jika anda berjaya, sebenarnya kejayaan itu datangnya dari doa ibu bapa kita, dan orang-orang yang mendoakan kita. Bukannya dari usaha kita semata-mata." 

Kepada senior-senior spm2005, 2006& 2007, kalau ada perkara yang tak berpuashati tentang penerangan ini, silalah beri komen yang berhikmah k ..ehe. Akhir sekali, kalau dh keliru sangat sebab dapat byk tawaran, solatlah istikharah k. Mohon lah pada Allah sebelum membuat keputusan. Doalah selalu , itu yang paling penting.

Doakan sy gak.

Wallahua'lam.
Alumni SBPI Selandar terus bersatu.

Ahad, 29 Mac 2009

Most frequently asked question during scholarship interview

We believe that in May 2008, many of the 2007 SPM candidates has got their place in matriculation, foundation etc and many more of their senior offered a place for their bachelor degree in universities.

For the scholarship interview, most of the scholarship provider if you are notice preferred to have it before you enter universities.

As per the topic, I have done some research in google and would like to share the following :

  1. What achievement are you the most proud of?
  2. How have you been a leader or displayed leadership?
  3. What is your greatest strength or weakness?
  4. Who is a role model for you?
  5. What is your favorite book?
  6. Why do you deserve to win this scholarship?
  7. What would winning this scholarship mean to you?
  8. Why is education important to you?
  9. What has influenced you to get a college education?
  10. Why did you choose your college?
  11. What is your favorite subject in school and why?
  12. Why did you select your major?
  13. Which Educator has had the most influence on you?
  14. Can you tell me about an academic class, project or other experience that was meaningful to you?
  15. Why do you want to enter this career?
  16. What are your career plans?
  17. Where do you see yourself 10 years from now?
  18. What activities are you involved in?
  19. How have you contributed to your community?
  20. What is the most important issue to you

In answering all this question please think out of the box and be confident ! Its not easy, but with proper preparation, we believe you can do it.


Source : http://malaysia-scholarship.net/

Sesiapa yang pernah ada pengalaman di interview bolehlah bg komen dan ulasan tentang soalan-soalan di atas ini.

Khamis, 26 Mac 2009

Form 5 2005 SBPI Selandar


Video ini dihasilkan oleh jawatankuasa majlis makan malam form 5 2005. Untuk tontonan semua, khususnya pelajar spm 2005. Telah ditayangkan pada malam tersebut dan dipertontonkan kepada semua warga sbpi selandar. Setinggi penghargaan kepada semua f5 2005, guru-guru, para pelajar f1, f2, f3, f4(2005) dan warga sekolah termasuk seluruh hadirin kerana telah menjayakan majlis tersebut. Walaupun dalam segala kekurangan peralatan dan kemudahan. Namun, segala usaha mengatasi segalanya. Syabas form 5 2005 SBPI Selandar Melaka.


Form 5 2005 SBPI Selandar (part 1)




Form 5 2005 SBPI Selandar (part 2)



Kredit untuk Saudara Farid Aspar kerana telah mengupload video ini. Alumni terus bersatu.


CCM Scholarship 2009 (Deadline: 17 April 2009)

Malaysian students applying for admission into local universities for Degree courses for the academic year 2009 / 2010 are invited to apply for the CCM scholarships. The offer is for those pursuing a degree programme as follows :

  • Pharmacy/Biomedic
  • Engineering (Mechanical/ Electrical/Chemical)
  • Sains Pertanian

Eligibility :

  • Malaysia citizen
  • Excellent result in STPM/ matriculation
  • Selection are subject to you being accepted for admission in local higher institution
  • Bumiputera candidates who currently pursuing matriculation programme are encouraged to apply.

Applications

Completed application with resume, family financial status, programme costing, the course and university applied with certified copies of results/testimonials of SPM/STPM/matriculation, a passport-sized photo and other relevant documents , and send it not later than 17 April 2009 result been released to :

Pengurus Kanan Sumber Manusia
Yayasan CCM
Tingkat 13, Menara PNB
201-A Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur

http://www.ccm.com.my/



Source : http://malaysia-scholarship.net/

Jumaat, 20 Mac 2009

LOGO SBPI SELANDAR


Pencipta : En. Karim bin Bayok

Konsep

· Keseluruhan lencana ini berkonsepkan kesepaduan ilmu dari buku – buku yang disusun bertingkat. Buku merupakan sumber ilmu yang utama. Rekabentuk lencana menggabungkan 3 elemen penting iaitu buku, bulatan bergerigi dan bikar.
· SBPI Selandar menawarkan gabungan 3 aliran iaitu aliran sains tulen,aliran sains teknikal dan agama.
· Integrasi ini merupakan satu konsep yang akan membawa kecemerlangan pendidikan pada masa hadapan.
· Warga SBPI Selandar bukan sahaja cemerlang tetapi juga mempunyai wawasan kearah merealisasikan WAWASAN NEGARA selaras dengan Falsasafah Pendidikan Kebangsaan dan matlamat Sekolah Berasrama Penuh.


Keterangan Logo Sekolah Berasrama Penuh integrasi Selandar

Lambang Buku yang bertingkat terbuka :

· Buku merupakan sumber ilmu yang membawa kepada kecemerlangan pendidikan. Buku bertingkat memberi makna, kesepaduan aliran yang ditawarkan dalam konsep Integrasi.

· Buku berwarna hijau di kedudukan teratas melambangkan aliran sains agama, buku berwarna merah pula membawa makna aliran sains tulin manakala buku berwarna biru melambangkan aliran sains teknikal yang ditawarkan di sekolah ini.

· Lambang ini membawa maksud bahawa ilmu yang dipelajari perlu di letakkan di tempat yang sewajarnya untuk kebahagiaan dunia dan akhirat.

· Secara keseluruhannya, buku ini melambangkan sifat taqwa dan jati diri bagi seorang pelajar yang berakhlak mulia serta mampu meletakkan ilmu yang dipelajari ke tahap yang sewajarnya.

Lambang 2 buah buku terbuka menegak :

· Dua buah buku yang terbuka adalah melambangkan sumber ilmu pengetahuan.

· Warga SBPI Selandar digalakkan menjadikan membaca sebagai satu budaya dalam kehidupan seharian.

· Budaya membaca dan sikap sentiasa ingin mencari ilmu juga adalah menjadi teras sekolah ini.

Lambang bentuk bulatan ( bergerigi ) :

· Lambang bulatan bergerigi ini membawa maksud aliran teknikal yang ditawarkan di sekolah ini.

· Bulatan adalah melambangkan pergerakkan yang berterusan yang membawa maksud bahawa aliran teknikal ini sentiasa diperlukan dan penting untuk pembangunan negara.

Bentuk U :

· U adalah kearah bagi sebuah bikar yang merupakan peralatan asas bagi matapelajaran sains. Ia sekaligus melambangkan mata pelajaran sains sebagai matapelajaran teras SBPI Selandar.

· Lambang ini secara keseluruhannya melambangkan visi sekolah untuk melahirkan pelajar yang cemerlang dalam bidang ini yang menjanjikan prospek kerjaya dan tempat yang cerah ke universiti dan kerjaya.


Maksud Warna

· Terdapat 5 warna utama yang melambangkan warna rumah sukan :
Merah : Rumah PROTON
Biru : Rumah TELEKOM
Hijau : Rumah PETRONAS
Kuning : Rumah MODENAS
· Warna-warna yang terdapat dalam lencana sekolah mempunyai maksud tertentu :
Biru : Bekerjasama, perpaduan, harmoni dan penyayang.
Hijau : Keislaman dan cintakan alam semulajadi.
Kuning : Kejayaan dan kecemerlangan
Putih : Kesucian, kebersihan dan keimanan.
Hitam : Keteguhan dan ketegasan.
Tahun 2003

· Menunjukkan tahun sekolah ini mula beroperasi dan merupakan titik permulaan sejarah persekolahan di sekolah ini.

· Ini akan melahirkan satu kebanggaan sekolah dan masyarakat tempatan yang mana sekolah ini merupakan sekolah berasrama penuh kedua di negeri Melaka seterusnya SBP Integrasi pertama di negeri ini.


MOTTO SEKOLAH

CEMERLANG

· Cemerlang membawa erti kepada kecemerlangan pelajar dari segi akademik, sahsiah diri, disiplin dan kokurikulum, dalam menyokong Falsafah Pendidikan Negara.
· Berpandu kepada Matlamat Sekolah Berasrama Penuh, cemerlang membawa kepada kecekapan dalam pentadbiran dan pengurusan sekolah terutama dalam memastikan kualiti kerja berterusan.
· Ini seterusnya dapat melahirkan suatu kumpulan kerja yang berdedikasi, komited dan juga mampu memberikan khidmat cemerlang dari masa ke semasa.

BERWAWASAN

· Berwawasan membawa erti kepada hala tuju sekolah kearah Wawasan 2020 untuk melahirkan generasi yang berilmu, berakhlak mulia dan bercita – cita tinggi dalam merealisasi impian dan wawasan negara.
· Ia juga membawa makna kepada semua warga SBPIS dalam menentukan hala tuju sekolah ke arah sekolah cemerlang. Ini berpatutan dengan kehendak masyarakat semasa dalam melihat perkembangan sekolah sebagai pusat sumber ilmu pengetahuan dan juga melahirkan pelajar berwawasan.
· Wawasan sekolah bermatlamat utama kepada melahirkan generasi pelajar yang berpendidikan sempurna, berakhlak dan bersahsiah diri tinggi dan juga aktif dalam kokurikulum selari dengan pencapaian akademik. Justeru itu, moto wawasan menepati hala tuju sekolah seterusnya memastikan perjalanan pendidikan sekolah berterusan.



SOURCE : SBPI SELANDAR WEB

Selasa, 17 Mac 2009

BIASISWA PETRONAS 2009


PROGRAM PENDIDIKAN PETRONAS BAGI LEPASAN SPM 2008

PROGRAM YANG DITAJA:

  • Program di Universiti Teknologi PETRONAS (UTP)
  • Program di Universiti-Universiti Lain (Luar Negara dan Malaysia)

TAWARAN ADALAH DALAM BENTUK PINJAMAN BOLEH-UBAH.


SYARAT-SYARAT MEMOHON:

  • Calon-calon mestilah menggunakan keputusan SPM 2008.
  • Calon-calon mestilah warganegara Malaysia.
  • Calon-calon mestilah berumur tidak melebihi 19 tahun pada tahun 2009.
  • Mempunyai ciri-ciri kepimpinan yang baik serta aktif di dalam aktiviti ko-kurikulum.

CARA-CARA MEMOHON:

  1. Permohonan mestilah dibuat secara “online” melalui http://spmonline.petronas.com.my.
  2. Sila muat turun dan baca dengan teliti Panduan Memohon dan Panduan Mengisi Borang. Sila klik Panduan Memohon dan Panduan Mengisi Borang untuk muat turun.
  3. Setiap permohonan dikenakan Yuran Proses sebanyak RM20.00 (Ringgit Malaysia Dua Puluh Sahaja) dan bayaran hendaklah dibuat atas nama “Institute of Technology PETRONAS Sdn Bhd” melalui kaunter CIMB Bank – No Akaun : 08090002302056. Sila simpan Slip Wang Masuk untuk rujukan dan pengesahan bayaran.
  4. Ibu bapa dinasihatkan supaya memohon bagi pihak pelajar yang sedang mengikuti kursus Program Latihan Khidmat Negara (PLKN).
  5. Sekiranya anda ingin memohon kemasukan ke UTP sebagai Pelajar Persendirian dan/atau dengan lain-lain penajaan (selain PETRONAS), sila memohon menggunakan borang dan kaedah yang sama di laman web http://spmonline.petronas.com.my. Walaubagaimanapun, permohonan adalah tertakluk kepada syarat-syarat kemasukan yang ditetapkan oleh UTP. Sila rujuk syarat-syarat kemasukan UTP di laman web http://www.utp.edu.my.



Source : http://malaysia-scholarship.net/

UEM Scholarship 2009 (Deadline:31 MARCH 2009)

UEM Group Berhad is one of the leading infrastructure conglomerates in Malaysia. Today, our business activities involve expressways, engineering and construction, environmental services, manufacturing, information and communication technology, healthcare, property and logistics.

The UEM Group Scholarship offers scholarships to support the national objective of creating elite scholars and serve as a talent supply chain to develop world-class leaders who are capable of undertaking strategic positions in GLCs.

UEM Group provides scholarships for high quality education and a continuous training programme. These will equip you with a solid foundation for an exciting career in our highly diverse group of companies.

If you are an excellent student, talented, dynamic and ambitious, then we want you to be a part of our growth.

UEM scholarships (Overseas)
You will undergo a pre-university programme at Kolej Yayasan UEM, Lembah Beringin, after which you will proceed to study at a reputed university overseas.

This scholarship programme provides an excellent opportunity for you to develop your full potential, and prepare you for an exciting career path in a widely –diversified group of companies.

Field of study
The UEM scholarships for 2009 are for the following disciplines only:

Economics, Business Management, Accounting and FinanceThe scholarships provide full academic fees, subsistence and book allowances, and for tertiary studies overseas, one return air ticket.
ELIGIBILITY
  • Malaysian citizen
  • Form Five (5) students in 2008
  • Excellent academic track record in Form 4 & 5, with no less than 7 A1 in relevant subjects in the SPM examinations.
  • Proficient in English, hardworking, possess positive personality traits and have an outstanding extra-curricular record.
SELECTION
Final selection for the scholarship will be based on performance in the following:
  • Interview
  • Participation in co-curricular activities
  • SPM and Form 4 examination results

APPLICATION

1. Click here to apply online

Please direct all enquiries to scholarship.info@uemnet.com or contact +603 2727 6847/6848

CLOSING DATE : 31 MARCH 2009

You may check your application status one month after the closing date by clicking at `Review' button.

For more detail please read FAQ's and Terms & conditions


Source : http://malaysia-scholarship.net/



Biasiswa Baitumal Luar Negara 2009/10 (Deadline:27 March 2009)

Baitumal Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) invites suitable candidates to apply for their scholarship to pursue bachelor degree courses in Islamic studies or medical in overseas (Middle East).

Application can be made through AZ-03-02(1) application form which can be downloaded at www.maiwp.gov or you can collect it at Baitumal Office, 5th Floor starting 15 March 2009.

For more details on this scholarship including, eligibility criteria, courses offered you can view it at maiwp.gov or call 03-2617522 Ext 205/206.

The closing date is on 27 March 2009.

For more details on the scholarship please read the scholarship advertisementHERE.


Source : http://malaysia-scholarship.net/

Sabtu, 14 Mac 2009

PROGRAM BIASISWA PELAJAR CEMERLANG KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI (KPTM) SESI 2009/2010

Permohonan adalah dipelawa kepada pelajar yang akan melanjutkan pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda Tahun Pertama di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di dalam bidang-bidang berikut :-

  1. Sains Fizik;
  2. Sains Kimia;
  3. Sains Biologi; dan
  4. Senibina

OBJEKTIF TAJAAN BIASISWA:

Memberi peluang kepada calon berkelayakan untuk dilantik sebagai tenaga akademik IPTA akan datang dengan mempunyai peluang tajaan di peringkat pasca siswazah.

SYARAT-SYARAT UMUM

  1. Pemohon adalah warganegara Malaysia;
  2. Berumur tidak melebihi 22 tahun semasa memohon;
  3. Telah mendapat tempat pengajian di peringkat ijazah pertama di tahun pertama (semester 1);
  4. Mendapat keputusan sekurang-kurangnya 7A (A1/A2) di peringkat SPM dengan kepujian dalam Bahasa Melayu atau setaraf;
  5. Mendapat keputusan sekurang-kurangnya PNGK/CGPA 3.30 di peringkat asasi IPTA/Matrikulasi/STPM;
  6. Tidak mendapat tajaan pengajian dari mana-mana pihak;
  7. Pelajar perlu menandatangani perjanjian.

Kelebihan

Penerima biaya yang berjaya mengekalkan kecemerlangan prestasi akademik pada semester layak dipertimbangkan mengikuti 1 tahun pengajian di luar negara dengan pindahan kredit (jika rangka kursus mempunyai elemen ini);

KAEDAH PERMOHONAN

Permohonan akan dibuka dalam tempoh kemasukan ke IPTA secara online melalui laman web Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).


Source : http://malaysia-scholarship.net/


Jumaat, 13 Mac 2009

Tahniah ex-SBPIS SPM08


STRAIGHT A - 26 ORANG
IAITU 13 PELAJAR MENDAPAT STRAIGHT A1, 52 CALON (44.06%) MENDAPAT SEKURANG-KURANGNYA 8A KE ATAS. TERBAIK KESELURUHAN NEGERI MELAKA DENGAN GPS 2.07 BERBANDING GPS 2007 IAITU 2.37. KEPUTUSAN MENINGKAT BERBANDING 2007. TAHUN 2008 SERAMAI 26 PELAJAR MENDAPAT STRAIGHT A, MANAKALA TAHUN 2007 SERAMAI 13 PELAJAR MENDAPAT STRAIGHT A. MATA PELAJARAN MATEMATIK MODEN, MATEMATIK TAMBAHAN, BAHASA INGGERIS, PENDIDIKAN SYARIAH ISLAMIAH, PENDIDKAN AL-QURAN SUNNAH, TEKNOLOGI KEJURUTERAAN BERADA KEDUDUKAN YANG PERTAMA DALAM KALANGAN SEKOLAH MENENGAH NEGERI MELAKA.

TAHNIAH DIUCAPKAN ATAS KEJAYAAN YANG MEMBERANGSANGKAN.




Source : SBPI Selandar Blog

JPA Sponsorship’s 2009 For SPM’s Graduate 2008

Overseas Degree Program Scholarship (PILN) 2009 for SPM Graduates 2008 (12 Mac 2009 - 18 Mac 2009)

Apply



Source : http://malaysia-scholarship.net/

Yayasan Tenaga Nasional Scholarship 2009

Yayasan Tenaga Nasional (YTN) invites qualified Malaysians to apply for scholarships to pursue tertiary education programmes overseas and at Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) for the year 2009 intake.

For further information, please click here

For o­n - line application, please click here


Source : http://malaysia-scholarship.net/

Yayasan TM Scholarship 2009

Yayasan TM invites qualified students of Malaysian citizen with excellent academic achievement, pleasant personality, active in co-curricular activities and have strong vision to excel to apply for its scholarship to pursue higher education at both local and overseas universities.

The scholarships are available for engineering, management and information technology courses at various programmes such as overseas foundation programme, MMU foundation/alpha programme, diploma programme at MMU, and undergraduate programme at MMU and local public institutions of higher learning (IPTA).

For details visit


ytm.tm.com.my.


Source : http://malaysia-scholarship.net/

UiTM Expo : Get A Taste Of The University


An expo featuring the 24 faculties of the university and its breadth of 300 programmes wil be held on the 14th and 15th of March 2009 in conjunction with “Expo Selangkah ke UiTM”. The expo is an ideal opportunity for prospective students to find out more about the university, meet and consult with faculty about their course interests, collect course specific information and attend course briefings by the various faculties to help them make the right choices. The Expo, to be held at Stadium Malawati Shah Alam, is open to the public from 8.30 am – 5.30 pm on both days.




Source : UiTM

BIASISWA SIME DARBY 2009 (Deadline: 21/3/2009)

Yayasan Sime Darby Undergraduate Local and Overseas Scholarship 2009

We invite qualified Malaysian citizens to apply for education sponsorship offered by Yayasan Sime Darby to pursue full-time undergraduate programmes at recognised universities local and overseas for the coming academic year.

Requirements

SPM (minimum 7 A1s in subjects taken) AND any of the following:
• STPM (CGPA of at least 3.5)
• Local Matriculation / Diploma (CGPA of at least 3.5)
• `A Level' (minimum 3A)
• Australian TER SAM / AUSMAT (minimum 90.0)
International Baccalaureate Diploma Programme (minimum 36.0)
• International Canadian Pre-University (minimum 85%)
• Individuals pursuing their first or second year undergraduate studies must
have latest academic result of at least 2nd class upper division

Please click here to apply.



Yayasan Sime Darby Pre-University Scholarship 2009

Posted: 23 Feb 2009 06:53 AM PST

Sime Darby invites qualified Malaysian citizens who have recently completed Sijil Pelajaran Malaysia(SPM) to apply for education sponsorship to pursue full-time foundationstudies at recognized universities/ private colleges commencing Julyevery year.

Requirements

  • Candidate must possess at least 7A1 for their SPM results
  • Past academic achievements of candidates will be considered
  • Ability to demonstrate outstanding leadership qualities and potential
  • Actively involved in extra-curricular activities and sporting events

Please click here to apply.


Source : http://malaysia-scholarship.net/



Khamis, 12 Mac 2009

BIASISWA TUNKU ABDUL RAHMAN (Deadline: 31/3/2009)

Yayasan Tunku Abdul Rahman mempelawa permohonan daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk ditawarkan BIASISWA TUNKU ABDUL RAHMAN. Biasiswa ini diwujudkan untuk mengenang jasa Almarhum Y.T.M. Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj sebagai Perdana Menteri Pertama dan Bapa Kemerdekaan Malaysia. Penerima akan dipilih daripada pelajar yang berjaya melalui proses temuduga yang rapi.

SYARAT-SYARAT PERMOHONAN


(a) Syarat Asas

(i) Warganegara Malaysia.

(ii) Umur tidak melebihi 25 tahun pada tarikh tutup permohonan.

(iii) Baru tamat Semester Satu *, Tahun Pertama Ijazah Pertama di mana-mana Institusi Pengajian Tinggi Tempatan dalam negara.

(b) Syarat Kelayakan Akademik dan Ko-kurikulum

(i) Memperoleh keputusan cemerlang dalam SPM / STPM / Matrikulasi/ Asas.

(ii) Kepujian dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris di peringkat SPM.

(iii) Memperolehi PNGK / CGPA minimum 3.50 dalam peperiksaan Semester Satu Tahun Satu (1),program Ijazah Sarjana Muda.

(iv) Memiliki kualiti kepimpinan dan penyertaan yang cemerlang/ aktif dalam ko-kurikulum.

(c) Syarat Tambahan

(i) Penerima BIASISWA TUNKU ABDUL RAHMAN diperlukan berkhidmat untuk negara sekurang-kurangnya lima (5) tahun selepas tamat pengajian yang ditaja.

* Calon yang berjaya hanya ditentukan selepas menerima keputusan penuh Semester Kedua, Tahun Pertama, iaitu apabila sah mendapat PNGK / CGPA melebihi 3.5 untuk Tahun Pertama.

KADAR BIASISWA

Kadar Biasiswa adalah seperti berikut:

(i) Yuran Pengajian mengikut kadar yuran sebenar yang dituntut oleh IPT.

(ii) Elaun Sara Hidup bernilai RM1,000 sebulan.

(iii) Elaun Buku bernilai RM500 / semester.

(iv) Elaun-elaun berkaitan pengajian seperti tesis, elaun latihan amal / kertas projek, elaun alat perkakas (sekali setahun).

(v) Tambang penerbangan (2 hala) sekali setahun (untuk pelajar Semenanjung yang belajar di Sabah & Sarawak dan pelajar Sabah & Sarawak yang belajar di Semenanjung).

PERMOHONAN

Klik DI SINI untuk memuat turun Borang Permohonan Biasiswa Tunku Abdul Rahman. Semua Permohonan mesti dibuat melalui Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar) universiti anda. Jika tidak ia akan ditolak.

Tarikh tutup permohonan : 31 Mac 2009

Hanya calon yang disenarai pendek akan dipanggil untuk temuduga.

Pemohon yang tidak dihubungi selepas 2 bulan dianggap tidak berjaya.

* muat turun Borang Biasiswa Tunku Abdul Rahman


YAYASAN TUNKU ABDUL RAHMAN

ARAS 1, BLOK E14, PARCEL E, PRESINT 1

PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN

62505 PUTRAJAYA.

TEL: 03-8888 6107/ 8888 6108

FAKS: 03-8888 6095

BIASISWA BANK NEGARA MALAYSIA

Biasiswa melanjutkan pelajaran ke overseas dan dalam negara.

Sila klik di sini :

http://malaysia-scholarship.net/2009/03/08/bnm-scholarship-award-2009-2010-academic-session/


Closing dates

  • Pre University : 7 days after announcement of SPM results
  • First Degree : 10 April 2009
  • Post Graduate : 30 April 2009

KURSUS PERGURUAN LEPAS SPM 2009-OVERSEAS (Deadline: 22/3/2009)

1 PENGENALAN

Profesion perguruan merupakan satu profesion yang dinamik dan penting didalam pembangunan bangsa dan negara. Ianya sentiasa berubah tetapi tetap segar mengikut kehendak masa dan semasa bagi menjamin keperluan negara dalam mendidik dan membina rakyat Malaysia yang berjiwa kental dan mantap serta berilmu bagi membina masyarakat yang dapat menyumbang kepada kemakmuran dan kesejahteraan negara Malaysia.

Bahagian Pendidikan Guru, Kementerian Pelajaran Malaysia adalah agensi yang bertanggungjawab mengendalikan program latihan keguruan praperkhidmatan dan dalam perkhidmatan. Kurikulum latihan keguruan digubal bagi memenuhi hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Falsafah Pendidikan Guru untuk melahirkan guru yang profesional, berketrampilan, berdaya tahan, berakhlak mulia, mengamalkan nilai-nilai murni, mahir berfikir dan cekap teknologi.

2 PROGRAM YANG DITAWARKAN

Bahagian Pendidikan Guru mengendalikan beberapa program latihan keguruan praperkhidmatan untuk calon lepas SPM seperti tersebut dibawah :

A. Program Penghantaran Pelajar Cemerlang ke Universiti Terkemuka Luar Negara.
B. Program Kembar Bahasa Perancis (PKBP).
C. Program Kembar Bahasa Jerman (PKBJ).
D. Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP).

Untuk maklumat lanjut, sila layari http://apps.emoe.gov.my/kplspm/mohon. Tarikh tutup permohonan adalah pada 22 Mac 2009.

Catatan Alumni ke Email Anda

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner