Rabu, 29 April 2009

Program Interaksi Bersama Alumni 2009

Salam to all ex-SBPIS,

Di sini ade satu pengumuman, iaitu Program Interaksi Bersama Alumni 2009 dtg lagi pada tahun ini. Program ini adalah program yang dianjurkan oleh Alumni SBPIS untuk pelajar F5 SBPIS 2009. Pada tahun lepas program ini berjalan dengan penuh lancar sekali yang diketuai oleh Mohd Farid Aspar (SPM 2005) , dan dibantu oleh Tariq ( SPM 2005) , Siti Aminah (SPM 2005) dan ramai lagi bekas pelajar SPM 2005 yang menjadi Facilitator. Tenaga alumni pada program tersebut adalah lebih kurang 30 orang.

Pada tahun 2009 ini, kita akan mengabungkan 3 batch iaitu SPM 2005, SPM 2006 & SPM 2007 untuk menjayakan program kita ini. Dan diberi kelebihan kepada SPM 2006 untuk kuota yang terbanyak dalam facilitator. Jadi, apa tunggu lagi, mari semua alumni SBPIS kita tengok jadual harian kita dan luangkan masa untuk program ini pada :

Tarikh : 19-21 Jun 2009 (Jumaat- Ahad)

Tempat :
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Selandar, Melaka

Tema :
" Melangkah ke Menara Gading: Realiti & Cabaran"

Facilitator Diperlukan : 38 orang ( Makan & Tempat tinggal disediakan)

Objektif :

1. Memberi pendedahan awal berkaitan peluang untuk melanjutkan pelajaran ke universiti.

2. Memberi galakkan supaya pelajar berusaha untuk melanjutkan pelajaran ke institut pengajian tinggi.

3. Memberi motivasi kepada pelajar agar mempunyai persediaan dalam menempuh alam kampus dan dunia luar yang lebih mencabar.

4. Sebagai program motivasi untuk pelajar SBPI Selandar lebih bersedia untuk mencipta kejayaan pada SPM.


Perlawanan bola sepak persahabatan antara Alumni dan Wakil Sekolah SBPIS juga akan diadakan. Kertas kerja program boleh didapati dalam Alumni Group. Untuk sesiapa yang hendak menyertai program alumni ini, boleh hubungi wakil2 berikut :

1. Abu Hanifah (017-2821348)- untuk SPM 2005
2. Siti
Aminah (013-2643854)- untuk SPM 2005
3. Soleh(SPM 2006) - untuk SPM 2006

4. Azfar
(SPM 2007) - untuk SPM 2007
7. Mas (SPM 2007) - untuk SPM 2007


Di sini ade sdikit klise tentang Program Alumni Tahun Lepas. Amat meriah dan menarik . layan....

Isnin, 20 April 2009

Hari Guru The Movie 2008 SBPIS

Salam to all ex-SBPI Selandar,

Tengah ak search di you tube, tetibe lak jumpa video ni. Video ni kalau tak salah dihasilkan oleh batch SPM 2008. Sedikit drama sebabak yang tidak begitu seram (tontonan Umum) sempena hari guru 2008. Apepun, good job guyz & girlz. Lepas ni, banyakkanlah buat video cmni lagi pada mereka yang masih bersekolah. Kenangan tu.

Apapun, pada siapa yang x pernah melihat drama sebabak ini, meh kita layan drama ni di blog Alumni kita ni. Hanya boleh didapati di You Tube & blog Alumni. Layannn...

PART 1




PART 2




Komen boleh diberikan di bahagian pandangan. Huhu...



Selasa, 14 April 2009

RANKING SBP 2008: SBPI Selandar mencipta kecemerlangan


Berikut adalah senarai ranking SBP SPM 2008. Pada SPM 2008, kita melakar sejarah memotong SBP-SBP yang senior. Tahniah diucapkan kepada pelajar SPM 2008, semoga kalian terus melakar kejayaan. Ranking ini telah disahkan oleh Cg.Zurina. Kita mendahului SMAP kajang, SMAP Labu, SAINA dan SSP antaranya.
Apapun, perjalanan masih jauh, menyumbanglah kepada SBPI Selandar untuk terus meningkatkan kecemerlangan ini.


  1. SASER 1.612
  2. KISAS 1.68
  3. ASIS 1.754
  4. SAMURA 1.83
  5. SESTER 1.841
  6. INTEGOMB 1.883
  7. SAINS JOHOR 1.906
  8. TKC 1.930
  9. SEPINTAR 1.951
  10. SESERI 1.979
  11. KUSESS 1.99
  12. BRAINS 2.004
  13. SEMASHUR 2.014
  14. SMSSI 2.005
  15. SEMESTA 2.059
  16. MCKK 2.073
  17. SBPI SELANDAR 2.075
  18. MOZAC 2.084
  19. SMAPK 2.11
  20. SAS 2.108
  21. FARIS PETRA 2.135
  22. SESMA 2.142
  23. ITEM 2.143
  24. STJ 2.171
  25. SAINA 2.171
  26. SMAPL 2.198
  27. INTERSABER 2.193
  28. SSP 2.188
  29. STF 2.221
  30. SBPI JEMPOL 2.248
  31. SYTRA 2.266
  32. SMACH 2.269
  33. SMSS 2.289
  34. SMSAH 2.305
  35. IGOP 2.277
  36. SMESH 2.321
  37. SBPI Kubang Pasu 2.307
  38. SBPI PEKAN 2.355
  39. INTEK 2.382
  40. SERATAS 2.409
  41. SEMSAS 2.406
  42. SDAR 2.419
  43. SCIPP 2.437
  44. SAINS KUCHING 2.438
  45. SHAH PEKAN 2.434
  46. SAINS MIRI 2.44
  47. SEMUJI 2.446
  48. SEMESTI 2.447
  49. SAKTI 2.444
  50. STAR 2.456
  51. SOKSEK 2.604
  52. SAINS LAHAD DATU 2.621
  53. SAINS DUNGUN 2.637
  54. SAINS LABUAN 2.822
* Diambil dari http://saserdendron.blogspot.com/ ( ALUMNI SASER)
Telah disahkan oleh Cikgu SBPI Selandar.

Rabu, 1 April 2009

Re4: Panduan Memilih Bidang Ingin Diceburi

selamat memilih adik2 =D

hee~
panduannya..
fikirkan kemampuan diri dan kerelaan diri serta minat dan juga buat HOMEWORK skit..
bykkan membaca maklumat mengenai bidang2 yg ingin diceburi..
tanya kat abg2 dan kakak2 =)
pastu shortlistkan bidang yg da berkenan..
compare kan.. lalu, cubalah pilih =)

biasa lepasan spm mmg nak jadi itu.. nak jadi ini..
tapi.. lepas MATRIK ke ASASI ke.. baru lah nampak skit kemampuan diri..
cuma adik2 yg dpt tajaan tue.. tahniah dan jgn sia2 kan peluang yg ada..
nak2 ekonomi xbapa baik nie.. BLAJA baik2! =)
KUASA MEMILIH DITGN kamu~


Mohd Tariq Bin Mohd Taufekh


Source : http://groups.yahoo.com/group/ex_sbpis/

Re3: Panduan Memilih Bidang Ingin Diceburi

assalamulaikum kalian..

pndapat kopiah_alrazi tue pn ade bnar nye, hidup kat U nie mmg x same ngn hdup
kat skol..untuk najib n kwn2 y seangkatan dengan nye, sy prcaya, saat ini adlah
saat y plig sukar dlm hdup kalian..keputusan y anda buat pada saat ini akan
menentukan siapakah dri anda 30 tahun akan datag..silap lgkah, t'sugkur la jwb
nye..tp harus d ingat, hdup kite nie bkn kesorangan..syukur msih ade teman y
boleh b'kogsi pengalaman dan mmberi sedikit sebanyak idea..jadi kat sini, sy
hrap najib n kwn2 seangkatan leh amik n telusuri pengalaman y sy rse amat bguna dlm memilih haluan hdup kite.

1 bnde y najib dan kwan2 harus igat..subjek2 y kite skor tinggi, slalu dpt
highest xsemestinye akan mmbawa kite ke mercu kejayaan..

cntoh nye, kite slalu dpt mrkah tnggi dlm kmia..xsmestinya kite kne jd chem
engineer..adakah kerana slalu dpt A biologi kite rse kite bleh jd doktor???
tidak kwn2..ape yg mentukan sumer nie adalah hati kite..sejauh mane kite minat n
yakin pada matlamat hdup kite..sbg cntoh..ms SPM sy dpt A1 dlm addMath, fzik,
kmia..sounds like engineer rite?..but not..skg sy amik sains komputer..hakikat
nye, krn dunia komputer adlah dnia sy, n dnia sy adlah dnia komputer, even rmai
y ckap sy leh pegi jauh kalau amik engineering (t'masuk mak ayah)..

bile dah kat U nie, rmai y sy tgk..dulu die bilang die minat fizik, tp akhirnye
xleh bwak engineering ms kat U..siap repeat semester lgi..dulu ade y kate minat
sgt kat biologi..minat tahap gaban..tp bile kat U, nape dorag ckp ssh nk jd
dktor?? kalu la kite mnat sgt kat 1 bnde, kite xkn rse ssh..sbalik nye kite rse
itu adlah 1 cbran n bahan pembakar untuk kite lbih maju ke depan b'bnding y len.

FYI, jd student sains komputer kat USM mmg ssh, lgi bile dh jadi Apex..untuk
rekod, each sem, only 1 or 2 org je student melayu y lepas 3.0 ke atas..itu pun
ckup2 mkn.bkn dean list tw..bdak y dulu nye slalu dpt C n D addmath kat
integrasi, tp skg dh pecah rekod fakulti, bkn shj 1st melayu dpt dean
list..malah pcah rekod highest pointer in sluruh fakulti..dan student tue skg
diberi tgugjawab penuh untuk develop emergency system (realtime response) for
Bomba Malaysia..

sy menulis pnjag d cini bkn lah untuk bercerita pnjag mngenai kejayaan dia, tp
ape y drive die hingga jd most outstanding person even baru 2nd year..WHO AND
WHAT DRIVE HIM TO BE LIKE THAT? jwpan nye..MINAT+JATUH CINTA..

power dlm kmia xsemestinya kite jatuh cnta ngn kmia..pwer dlm fzik xsemestinya
kite jatuh cnta ngn fzik..y pnting..pilih jalan berdasarkan ape yang kite
MINAT..bkn berdasarkan ape yang kite TAHU..
tahu biologi xsemestinye kite minat biologi..

ok..gud luck..n all da best..

igt..MINAT xsemestinya TAHU..TAHU xsemestinya MINAT

wallahualam..


Mohd yazid Mohd jaafar


Source : http://groups.yahoo.com/group/ex_sbpis/

Re2: Panduan Memilih Bidang Ingin Diceburi

assalamualaikum
betul tu
akkpon menyokong hujah2 abg abu,k ellya nabila,k aminah n k nisa
fikir semasak2 yg boleh
jgn hanguskan diri sudah
tetapkan hati kuatkan semangat
n minta parents sokong n doakan kita
x kisahla bidang ap yang akan diceburi
klu memang dah minat engine,why not just go on with ur intention ja
jgn dok ikut kawan
ya,kawan itu perlu,tetapi pendirian kita jg perlu kuat.
before that,fikir la dulu ap kita nak jd/buat dgn pekerjaan yg kita miliki(slps
tamat study)
mcm mana nak contribute kpd masyarakat
itu fikir sndri la eh..

apply mid east dentistry ke general?
klu mid east,insyaAllah memang akan d hantar ke jordan(senior hafiz n atif)
tanyala pendapat n minta sokongan mereka
spy terbuka minda kita dgn lbey jelas mcm mana life n study dorang
n nak buat pembetulan sket,
dentistry kat jordan 5 tahun je
n tengok gaya bdk2 dentist kat cni
1st sem mereka agak relex
masuk 2nd sem,life agak hectic
hoho(exam berat berturut+kadang2 satu hari beberapa papers)

n as usual,klu dah msuk bidang perubatan
kene kuat semangat
nak2 life d university yg agak bebas
kene berdisiplin
bnyak tugasan yg sentiasa menanti non-stop~
(ap2 bidangpon kalau nak berjaya kena hardworking)
sentiasa dekatkan diri Allah insyaAllah dia akan bersama kita sentiasa...

salam


kauthar bt ruslan


Source : http://groups.yahoo.com/group/ex_sbpis/

Catatan Alumni ke Email Anda

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner