Selasa, 17 April 2012

Program Khas Tajaan JPA Lepasan SPM 2011 Dibuka sehingga 22 April 2012


Assalamualaikum, perhatian kepada semua calon lepasan SPM 2011, anda dipelawa untuk memohon Program Tajaan JPA Tahun 2012 Kepada Pelajar Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia 2011 Di Bawah Program Khas (Jerman, Perancis, Jepun Dan Korea) yang telah dibuka bermula 16 April 2012 sehingga 22 April 2012. Sila buat permohonan di laman web ePermohonan Jabatan Perkhidmatan Awam Sekarang.

Antara Syarat-syarat kelayakkan adalah seperti berikut:-

Calon-calon mestilah memenuhi syarat-syarat umum dan khusus permohonan seperti berikut: 

I. Syarat-Syarat Umum 
  1. Warganegara Malaysia.
  2. Umur belum mencapai 18 tahun (19 tahun bagi pelajar peralihan) pada 31 Disember 2011; dan
  3. Mempunyai kesihatan yang baik dan tidak mengidap penyakit-penyakit kritikal seperti Hepatitis, Aids, HIV dan sebagainya.



Anda juga boleh membaca laporan akhbar mengenai pengumuman yang dibuat oleh YAB Timbalan Perdana Menteri Malaysia DI SINI:-

KENYATAAN AKHBAR YAB TIMBALAN PERDANA MENTERI MERANGKAP MENTERI PELAJARAN YAB TAN SRI MUHYIDDIN MOHD YASSIN MENGENAI PROGRAM PENAJAAN BAGI LULUSAN SPM 2011   
Kenyataan akhbar ini adalah untuk menjelaskan pendekatan Kerajaan mengenai kaedah pengurusan dan penawaran penajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) kepada pelajar cemerlang lepasan Sijil Pelajaran Malaysia 2011 untuk melanjutkan pelajaran di dalam dan di luar negara di peringkat Ijazah Pertama dan persediaan pra-universiti.

Sekian, semoga anda berjaya memohon tajaan ini untuk melanjutkan pelajaran keluar negara nanti. Insya-Allah. 

Sekian, Terima kasih.


Khamis, 5 April 2012

Taja: Diploma Bursary Programme (Local) ditaja Yayasan Sime Darby Tutup 20 April 2012


Ini pula satu lagi tawaran untuk yang ingin menyambung diploma dengan mendapatkan biasiswa daripada Yayasan Sime Darby. Dengan kelayakan minimum, anda layak untuk memohon. Dengan syarat jika SPM perlu kepada 5 kredit, manakala CGPA untuk STPM atau Matrikulasi ialah sekurang-kurangnya 3.0. Jika anda berminat, bolehlah meneliti tawaran iklan ini dan juga memohon di laman sensawang yang telah diberikan di bawah:-





Eligibility and Criteria
  • Malaysian
  • Age below 25 years old
  • Total household income must be RM2,500 per month or below
  • Candidates with at least a conditional offer from universities recognised by MOHE will be given priority. Scholarship will only be effective upon receiving firm offer.
Minimum Academic Requirements
  • SPM (minimum 5 credits)
  • Minimum CGPA of 3.0 for STPM, or matriculation.
  • For OKU students the minimum CGPA is 2.5

Note: Previous academic achievements will be taken into consideration. Accepted Fields of Study

Scholarship will be offered to individual pursuing any fields of study except for Medicine and Pharmacy.


Value of Scholarship

This bursary award covers tuition fees, board and lodging, computer allowance and books allowance up to a maximum amount
of RM25,000 per year.

Accepted Universities

The scholarship is open to applicants looking to study in any IPTA and selected IPTS, preferably one of the following academic institutions:
  • Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)
  • Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
  • Universiti Malaya (UM)
  • Universiti Putra Malaysia (UPM)
  • Universiti Sains Malaysia (USM)
  • Universiti Teknologi Malaysia (UTM)
  • Universiti Teknologi MARA (UiTM)
  • Multimedia University (MMU)
  • Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)
  • Universiti Teknologi Petronas (UTP)
  • Monash University (Malaysia Campus)
  • Universiti Malaysia Sabah (UMS)
  • Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
  • Universiti Utara Malaysia (UUM)
  • Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI)
  • Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)
  • Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM)
  • Universiti Malaysia Perlis ( UniMAP)
  • Universiti Malaysia Terengganu (UMT)
  • Universiti Malaysia Pahang (UMP)
  • Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
  • Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)
  • Universiti Malaysia Kelantan (UMK)
  • Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)
  • Universiti Industri Selangor (UNISEL)
  • Universiti Kuala Lumpur (UNIKL)
Applicants applying to universities other than the above will be considered on a case to case basis.

Bursary Application

Bursary applications are available online starting from 16 March 2012 until 20 April 2012. Click here to apply!

Applications can also be made via manual (Click here to download form). Completed form and supporting documents must be mailed to:
Yayasan Sime Darby
Attn: Education Sponsorship
13th Floor, Wisma Sime Darby
Jalan Raja Laut
50350 Kuala Lumpur

Taja: Yayasan Sime Darby Undergraduate Scholarship Programme (Local) Tutup 20 April 2012



Peluang anda memohon biasiswa yang ditaja Sime Darby untuk menyambung pengajian dalam negara masih dibuka tetapi kali ini untuk lepasan STPM, Diploma dan juga matrikulasi. Dengan pointer sekurang-kurangnya 3.0 untuk memohon biasiswa tajaan Sime Darby. Permohonan ditutup pada 20 April 2012. Selamat berjaya. Sila lihat keterangan tawaran di bawah:-

Eligibility and Criteria

  • Malaysian
  • Age below 25 years old
  • Total household income must be RM2,500 per month or below
  • Candidates with at least a conditional offer from universities recognised by MOHE will be given priority. Bursary will only be effective upon receiving firm offer.
  • 1st year students who are currently pursuing degrees at local IPTA and selected IPTS are encouraged to apply.

Minimum Academic Requirement



  • Minimum CGPA of 3.0 for STPM, diploma, or matriculation.
  • For OKU students the minimum CGPA is 2.5 

    Note: Previous academic achievements will be taken into consideration.

Accepted Fields of Study



Bursaries will be offered to individuals pursuing any fields of study, except for Medicine and Pharmacy.

Value of Scholarship

This bursary award covers tuition fees, board and lodging, computer allowance and books allowance up to a maximum amount of RM25,000 per year.




Accepted Universities



The scholarship is open to applicants looking to study in any IPTA and selected IPTS, preferably one of the following academic institutions:
  • Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)
  • Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
  • Universiti Malaya (UM)
  • Universiti Putra Malaysia (UPM)
  • Universiti Sains Malaysia (USM)
  • Universiti Teknologi Malaysia (UTM)
  • Universiti Teknologi MARA (UiTM)
  • Multimedia University (MMU)
  • Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)
  • Universiti Teknologi Petronas (UTP)
  • Monash University (Malaysia Campus)
  • Universiti Malaysia Sabah (UMS)
  • Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
  • Universiti Utara Malaysia (UUM)
  • Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI)
  • Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)
  • Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM)
  • Universiti Malaysia Perlis ( UniMAP)
  • Universiti Malaysia Terengganu (UMT)
  • Universiti Malaysia Pahang (UMP)
  • Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
  • Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)
  • Universiti Malaysia Kelantan (UMK)
  • Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)
  • Universiti Industri Selangor (UNISEL)
  • Universiti Kuala Lumpur (UNIKL)
Applicants applying to universities other than the above will be considered on a case to case basis.

Bursary Application

Bursary applications are available online starting from 16 March 2012 until 20 April 2012. Click here to apply!

Applications can also be made via manual (Click here to download form). Completed form and supporting documents must be mailed to: 

Yayasan Sime Darby
Attn: Education Sponsorship
13th Floor, Wisma Sime Darby
Jalan Raja Laut
50350 Kuala Lumpur

Taja: Program Biasiswa Pre-University (China) Sime Darby Tutup 20 April 2012


Peluang melanjutkan pelajaran pra-Universiti di bawah program tajaan Sime Darby dibuka sehingga 20 April 2012. Sesiapa yang berminat untuk mendapatkan tajaan tersebut, silalah lihat tawaran ini.

Recipients of this scholarship award will be sponsored to pursue foundation studies at selected academic institution in Malaysia to prepare themselves for undergraduate admission at top universities in China.

YSD Pre-University scholars would be given priority for YSD Excellence Scholarship Award (Undergraduate Overseas) to pursue their degrees in China, IF they meet the qualifying criteria upon completion of their foundation studies. The continuation of the degree programme is at the discretion of YSD.

Eligibility & Criteria

YSD Pre-University Scholarship Programme – China must fulfill the following requirements:
  • Malaysian
  • Students who achieved excellent result in 'Sijil Pelajaran Malaysia' (SPM) 2011
  • Proficient in Mandarin AND/OR keen to pursue undergraduate courses at selected universities in China
  • Bumiputeras are encouraged to apply
  • Total household income will be taken into consideration
  • Active participation in extra-curricular activities, sporting event and community service
  • Strong leadership qualities through various leadership positions held in school and societies

Minimum Academic Requirement
  • SPM (minimum 7As)

Note: Previous academic achievements will be taken into consideration.


Accepted Fields of Study
Scholarships will be offered to candidates who are inclined to pursue the following fields of study, subject to university’s admission offer:

  • Business : Economics, Accountancy, Business / Management, Commerce or Finance 

  • Engineering: Mechanical, Chemical, Civil or Electrical
Note: Scholarships for medicine degree are not available. 
 

Accepted Universities in China (for reference only)
Below is the list of universities in China, accepted by YSD for the scholarship programme:
  • Peking University
  • Tsinghua University
  • Zhejiang University
  • Fudan University
  • Nanjing University
  • Shanghai Jiaotong University
  • Wuhan University
  • Renmin University of China
  • Huazhong University of Science and Technology
  • Sun Yat-sen University
  • XinJiang University
Value of Scholarship
Full scholarship includes tuition fees, board and lodging, computer allowance, shipping allowance, and flight ticket for beginning and end of study.
Recipients of scholarship will have the opportunity to undergo Scholars Development Programme and experience work exposure through internship within the Sime Darby Group of Companies. 

 
Service Bond Period

On completion of foundation and undergraduate studies in China, scholars will be required to serve Sime Darby Group of Companies for 5 to 6 years, depending on the duration and value of the award.

 
Scholarship Application

Online application for 2012 intake available from 16 March - 20 April 2012. Click here to apply!


Rabu, 4 April 2012

Soal: Ada maklumat untuk Kos Software engineering tak?


Soalan Dalam Diskusi Exsbpis (15 Januari 2012)

NorAdibah Chan:
Hello. Anyone here have the information for software engineering ? Dah lama berkenan tapi tak tahu kat University mane ada. Servei-servei tapi tak jumpa.

----------------------------------------------

RafiqahLutfiah Rahman:
USM ada...under school of computer sciences..Uniten pun ada rasanya kot..UTeM pun ada..

NorAdibah Chan:
Hmm hmm. UTM takde ?

Ashraf Syamim:
hahaha...benda ni seronok....dulu time diploma tak pernah terfikir pun nak apply science computer sebab tak tahu benda tu....after dah masuk matrik....science computer is such a great thing to explore exspcially untuk software engineering sebab anda perlu menghadap penggunaan kod....hahaha

Muhammad Hanees:
Cuba di Linton college (lageenda) kat nilai.. abang saya ambil software engineering di sana.

Ashraf Syamim:
Linton bukan swasta ke? I think..better ambil UTM...UMP...UNIMAS....UPM...UM....banyak IPTA yang ada...

NorAdibah Chan:
Menghadap komputer ni seronok. Lagi-lagi kalau menghadap cheat code untuk game. hehe

Ashraf Syamim:
Tapi kalau tak silap...diploma untuk software engineering tak ada...yang ada diploma sains komputer... bila dah ambil degree... baru ada cabang dia macam software engineering, networking, graphic dan lain-lain.

Ashraf Syamim:
Menghadap komputer memang seronok... tapi kalau nak buat koding dia yang payah sikit... hahaha...

NorAdibah Chan:
ohh yeke.. kena ambil sains komputer dulu ke..

Muhammad Ashraf:
MIIT. bawah Unikl.

NorAdibah Chan:
Unikl ipts kan? :(

Muhammad Ashraf :
yup, tapi bawah MARA...

Isnin, 2 April 2012

Taja: Biasiswa UTM untuk lepasan STPM


Iklan daripada UTM yang menawarkan biasiswa kepada Lepasan STPM atau yang staraf. Lihat iklan di sini. BIASISWA UTM.

Universiti Teknologi Malaysia mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakaan untuk memohon biasiswa bagi mengikuti pengajian sepenuh masa di Universiti Teknologi Malaysia bagi sesi pengajian 2012/2013

1.0       SYARAT-SYARAT PERMOHONAN

  1.1      KELAYAKKAN AKADEMIK
  • Lulus dalam STPM (Sijil Tingggi Pelajaran Malaysia) atau setaraf dengan mendapat  sekurang-   kurangnya  2A  dalam  matapelajaran  Sains  atau  Matematik bagi STPM; atau
  • Mendapat   PNGK >3.75   bagi   pelajar-pelajar kemasukan terus daripada  Pusat- pusat Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia
  • Keutamaan  akan diberikan  kepada   pelajar   cemerlang   dalam  Bahasa Inggeris, Matematik dan Kokurikulum

  1.2      SYARAT-SYARAT LAIN
  • Pemohon memasuki tahun pertama dan mengikuti  pengajian sepenuh masa bagi Program Ijazah Sarjana Muda di Universiti Teknologi Malaysia bagi sesi pengajian 2012/2013
  • Pemohon tertakluk kepada  Terma dan Syarat Biasiswa Endowmen  Universiti Teknologi Malaysia
  • Lulus dalam temuduga pemilihan yang akan dijalankkan

2.0       NILAI BIASISWA

          Nilai biasiswa yang ditawarkan adalah RM 12,000.000 setahun

3.0      TARIKH TUTUP PERMOHONAN
         Tarikh tutup permohonan pada 16 April 2012

4.0      CARA MEMOHON
  •  Borang  permohonan  boleh dimuat turun di laman web  UTM (www.utm.my/hema) atau pemohon boleh hadir sendiri ke  Pejabat Hal Ehwal Mahasiswa, UTM Johor Bahru untuk mendapatkan borang tersebut.

    Semua permohonan yang lengkap perlu dihantar ke alamat seperti berikut:--

         Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Mahasiswa & Alumni)
         Pejabat Hal Ehwal Mahasiswa
         Universiti Teknologi Malaysia
         813110 UTM Johor Bahru
         Johor Darul Takzim
        Tel: 07-553 02448/ 553 01185
        Faks: 07-553 00491
        (U/P  :  Unit Bantuan Kewangan)

  • Salinan   dokumen   sebagai  sokongan permohonan  perlu  mendapat  pengesahan  dari Kakitangan Kerajaan Kumpulan Pengurusan dan Profesional.
  • Hanya pemohon yang disenarai pendek sahaja akan dipanggil untuk temuduga dan keputusan  panel temuduga adalah muktamad.

Taja: Biasiswa Ditaja IJM ditutup 20 April 2012


Mahukan pengajian anda ditaja oleh pihak IJM? Di sini satu iklan yang menawarkan biasiswa kepada anda untuk dipohon dan akan dibuka  permohonan sehingga 20 April 2012. Jika anda berminat, bolehlah lihat maklumat berikut dan meneliti apakah yang kos berkaitan yang anda boleh pohon di bawah tajaan IJM.

Berikut iklan berkaitan dipetik daripada laman web IJM:-


The Award
IJM Scholarship Award is offered to help develop, nurture and raise excellent talented Malaysians of the future. Through this award, financially needy Malaysians are give the opportunity to develop their full potential, fulfill their aspiration and contribute towards the nation’s development.

Value of the Award
RM10,000 per academic year.
The award will be for the minimum period required to complete the course of study

Courses
  • Bachelor of Accounting
  • Bachelor of Engineering (Civil, Mechanical & Electrical, Chemical)
  • Bachelor of Housing, Building & Planning
  • Bachelor of Quantity Surveying
  • Bachelor of Architecture
  • Bachelor of Estate Management
  • Bachelor of Applied Science (Polymer Science, Mineral Science, Geology)
  • Bachelor of Economics / Business Administration
  • Bachelor of Agricultural Science / Agribusiness
Eligibility
  • Excellent academic achievements in STPM / Matriculation
  • Outstanding leadership qualities and active participation in extra-curricular activities
  • Proficient in written and spoken English
  • Financial needy
  • Currently pursuing or awaiting acceptance to pursue full-time degree courses at universities in Malaysia
  • Not a recipient of scholarship, loan or financial assistance from any other organization

Condition of Award
Successful scholars will have to serve as employees of IJM or any of its subsidiaries for a stipulated period immediately upon completion of their studies.

To Apply
Submit online application via www.ijm.com/v2/scholarship2012

Enquiry
For enquiry, please e-mail to hr_scholarship@ijm.com.

Soal: Pendapat mengenai Engineering


Soalan Dalam Diskusi Exsbpis (22 Mac 2012)

Siti Zaharah Zakaria: Saya terfikir nak ambil engineering la.. Boleh bagi opinion tak pasal course ini..

-------------------------------------------------
RESPON DARIPADA ExSBPIS

Mohd Fadthul Ikmal Misnal:
Interesting course... it's all about creativity... strong fundamental in add maths + physics + chemistry... engineering drawing + engineering technology is additional advantages... but, engineering ada banyak cabang... kena tahu nak pilih cabang kejuruteraan apa...

Muhammad Amri:

Better ambil civil engineering... banyak cabang dalam civil engineering... by the way, tengok minat juga..

Aqmal Hisyam Hamzah:
Its all about number..

Abu Hanif :
Kalau bagi perempuan la kan, baik ambil electrical engineering, suitable for woman. Civil pun ok. But elakkan ambil mekanikal, kerja lasak sikit..

Aqmal Hisyam Hamzah:

Betul3... better amik elektrikal...tapi kalau nak merasa welding dengan guner machine gempak-gempak... ambil mechanical...

Omar Chems Norazmi:
Engineering ada banyak, dari buat berus gigi sampai la buat jambatan. cuba spesifik sikit, cuba cite.

Siti Zaharah Zakaria:

Hmm...   sebenarnya, saya jenis yang suka mengkaji..  macam-macam benda saya nak rungkaikan...  dan tak sengaja terperasan yang engineering ni satu course yang agak mencabar...  so, love to explore it more..  dan sebenarnya tak yakin lagi sebenarnya nak ambil course apa...

Aqmal Hisyam Hamzah:
Engineering actually bukan mengkaji.. more about innovation...memperbaharui bender yang sedia ada...

Siti Zaharah Zakaria:
So, nak pendapat seniors semua...   apa sebenarnya course yang sesuai dengan saya..??

Izzanee Ibrahim:
Buat personality test kot baru tahu  atau tanya diri sendiri minat subjek yang mana.

Siti Zaharah Zakaria:
Semalam dah buat.. dan keputusannya ialah...  more to medicine... like microbiologist... bukan tak nak ambil medicine, tapi, orang banyak kata medik dah susah dah nak apply sekarang... more over, have to compete with those chinese... result pun tak boleh nak compete dengan mereka.. result tu juga ade terselit tentang kelayakan saya ambil course engineering.. then, i explore it.. so, now i have to make a good decision..

Aqmal Hisyam Hamzah:
So kalau expect engineering ni senanglah.. up to you...

Izzanee Ibrahim:
Yeah, so far so good.  I believe you're on the right track, insyaAllah.  Selagi ada masa ni buatlah research banyak-banyak, cari kos-kos yang sesuai, yang jarang jumpa. Biasanya keputusan terakhir tu insya-Allah akan dipermudahkan, sama ada dapat tajaan atau pilihan kita, yang kita ikut hati gitu, jadi, selalu-selalulah istikharah.

Siti Zaharah Zakaria:

Tak. Tak pernah pun expect engineering ni senang...  macam yang saya cakap...  I have to make a good decision. Dan tanya pndapat semua...  sebab senior semua berpengalaman..  I'm newbie here.. ok ke tak kos ni..  apa yang boleh, ape yang tak boleh... cuma nak minta pendapat semua... Saya percaya peluang tu sentiasa ada.. tak salah berusaha walaupun keputusan tak seberapa..

Izzanee Ibrahim:
Insya-Allah, orang rajin insya-Allah dapat balasan, Yup.  so, all the best, :D

Omar Chems Norazmi:
Hurm, sebenarnye semua kos pun susah, lagi-lagi kalau malas.. sekarang ni akan ada banyak masa untuk research, pergilah university open day, tengok kos-kos yang ada.. for me, especially chemical engineering, ada juga la explore-explore, tapi more to understand a process or a machine, and try to make it better. logic thinking. kalau nak mengkaji, jadilah orang kaji alam ke, marin biologi ke, seronok juga macam Farhana Affandi.

Izzanee Ibrahim:
Yup, banyak sangat, jadi teruskan mencari. :)

Siti Zaharah Zakaria:
Ketentuan Allah kita tak boleh nak tolak kan..   so now.. I've to search more and more and more.. thank to all the seniors..  nak kena banyak tanya lagi.. UPU dah nak tutup tapi, belom buat kemaskini lagi.. need to hurry in making the decision.. hope, seniors boleh bagi pndapat lagi.. really need it.. (^_^)

Nabeela Abu Kasim:
Kalau enginering try amil kat UTP...hahaha

Mohd Fadthul Ikmal Misnal:

Tak ada masalah sebenarnya kalau perempuan nak ambil mechanical engineering...tapi kena lasak sikitlah... tapi ada jer pelajar sbpis perempuan menceburi bidang mechanical...terpulanglah...
       
Nadhirah Yaacob:
Adik, cuba tengok-tengok biomedical engineering.  course ni pun ok juga.  Nampak adik macam lebih kepada biologi kan. Tapi jangan salah faham pula.. secara umumnya.. course ni tak ada la mediknya sangat..  cuma aplikasi biologi (human anatomy and physiology) dalam physic or vice versa(haha, konfius jap). maksudya kat sini, macam kita manage nak innovate sesuatu machine or materials tu biar sesuai dengan penggunaan terhadap badan manusia since it contact directly kan. (e.g: artificial heart, dialysis, ecg emg eeg test, etc) so, amat penting la, untuk pastikan benda-benda ni semua selamat. =) kalau engineering ni.. physic and addmaths kena strong~ =) so, good luck adik! banyakkan la solat istikharah moga Dia beri petunjuk.. insyaALLAH.

Tor Tariq:
Haha.. belaja chemical engineering BEST :) banyak magic boleh tahu :) pegang fundamental betul-betul, lain semua insyaAllah sangat logik untuk lulus :D.  Dari sudut pekerjaan, kalau tak tahan panas, tak tahan jalan berbatu-batu, tak tahan kerja lebih masa, tak tahan kerja banyak, tak tahan kena reject, tak tahan kena pegang najis. SILA lupa kan hasrat nak jadi engineer ;D GAJI memang tersenyum lebar lah kan ;p All the best kepada semua yang sedang belajar dan baru habis SPM :)  'Sila enjoy time belajar tapi jangan leka dan ponteng kelas'

Catatan Alumni ke Email Anda

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner