Isnin, 26 Mac 2012

Soal: Apa itu Kos Diploma Estate Management (EM)?

Sedikit Penerangan mengenai Apa itu Kos Diploma Estate Management (EM)? oleh Imir Abd Aziz daripada Diskusi Ex-SBPIS (updates 16 Januari 2012)

Apa itu Estate Management (EM)?
Ramai orang, dan saya percaya, ramai orang akan ingat EM ini dalam bahasa mudah ialah Pengurusan Ladang. Kalau itu yang anda faham, anda silap sama sekali. Dalam bahasa lain, ianya sebenarnya ialah Property Management. Pengurusan Harta Tanah. Daripada translation, anda pun boleh fikir apa maksudnya kan? hehe.

Apa yang anda boleh pelajari dalam EM ini?
Core (asas) subjek ialah Valuation. Anda akan diajar bagaimana cara menilai sesebuah rumah, rumah kedai, tanah, highrise building, Pam minyak, reban ayam dan lain-lain yang dikategorikan sebagai harta tanah. Subjek ini, setiap semester ditawarkan.. :)

Anda juga akan belajar Estate Agency, atau bahasa kampungnya, broker tanah. hehe. Kemudian, ada building technology dan property management.la ni,korg akn bljr cmne nk mngurus kn sesuatu bangunan..cth,KLCC dan Pavillion dan Lain2..:)

Minor subject macam Accountancy, Statistic, Biz Management, Economics, Marketing, Property Law dan lain-lain (lupe plak)..hehe.

Duration?
Provided korg xde fail mne2 subjek especially Valuation,korg bleh abis dlm mse 3 tahun..:)

Di Universiti mana ade course ni?
Sy blaja kt UiTM..UTM pun ade klu xslap..slain 2 ni,ade kt TAR college..

Job Prospect?
Ramai yg grad,jd valuer samada Swasta or k'jaan..tp ade je yg jd Estate Agent,Property Manager n even kerja ngn developer..Alhamdulillah,mostly semua grad,ade tmpt kje..Swasta or Gomen..

Ape yang best?
Well,pd sy,snang je course ni..korg xpayah nk ingat any scientific terms n xde Mathematic yg pening2..basic mathematic,tambahtolakdarabbahagi...tang statistic je payah sket..tp still,basic add math yg blaja kt sek dlu..course ni la yg ajr sy yg 1+1 xsemestinye 2..hehe.:)

Selepas itu,course ni byk assgnment kt luar..means,korg dpt tgk 'real world'..byk jmpe org dlm industry,deal ngn peg k'jaan,tgk tmpt baru,n xboring dok p blk klas je..

Why EM?
Well,basically because us Muslim Malays,xnk cebur kn dri dlm bidang yg Cina dh kayaraya dgn nye..Sorry if it sounds offensive..EM ni,byk Cina yg buat n they r rich..Sbnr nye,pengurusan harta dlm Islam sgt2 penting..:)

Lg satu,ikut pemerhatian sy,the supply of Engineers & Doctors for the next 20 yrs kt Malaysia ni,should be sufficient or even oversupply I guess..So,it would be better if we try something diff..

This is the reason y I choose this course..sy choose to go diff ways with Math n Sc..Bkn xhebat(poyo),tp biar lah kengkawan yg pursue..kalau semua nk jd doctor,sape nk jd pesakit kn?hehe.:)

Any questions,korg bleh tnya..no problemo..I'll try my best to answer it..:)

Komen daripada penerangan (Updates 19 Januari 2012):

Imir Abd Aziz: 
I've worked with Chinese before..mmg knowledge dorg dlm bidang hartanah is far better than us,Malay Muslim..It's quite sad actually..tp,tu la..dlu,kte xt'pikir nk msuk bdng hartanah sdang kn dorg dh men hartanah dh lme..tu psl dorg pnye knowledge,mmg byk..

We,Malays,have to start thinking differently..go for something that others don't go..1example yg bleh kte tgk,is Saloon potong rambut tu..pd kite,alahai,ape la sgt blaja potong rmbut..cm xde mse dpn je..tp,tgk cina pnye saloon..junior hairstylist potong pun RM25 sekepala..agk2,tokguru die brpe?

Go for somethng different..lantak pi la org nk ckp ape..:)

Ahmad Hafifi Hamdan:
Tak pernah terfikir pula pasal bidang ni. Ish, melepas plak 

Imir Abd Aziz:
Ahmad Hafifi Hamdan,xpe..pursue je ape yg ko amk tu..this just an option for the current SPM School Leavers..especially yg kurang mahir m'hafal scientific terms n m'gunakan formula2 addmath..hehe.ni ko dh tau,try pomote kt sedara mara ko lak..atleast,ade gak sedara mara ko yg tau dlm bidang hartanah ni..hehe.

Ana Raflee:
Btw,UM pun ada gak yea EM ni.hehe job prospect memang luas.dont worry about being unemployed. InshaAllah takda. Rare case tu. Ehe. Plg best blaja kejap! =p xda la bergelumang sampai 5tahun amik medic kan. Ehe

Imir Abd Aziz:
Ana Raflee,btol UM ade..tp tu degree je kn?klu Degree,byk uni ade..tp ni nk bkk kn kt our Jr. je..hehe. The job is there..I mean,big n small company ada..Gomen pun ada..besides,u don't have to fight for places with other graduates..so,snang la nk dpt kje..hehe.lgpun,course ni,dgn Diploma je pun dh snang dpt kje..n dgn Diploma ni je pun dh bleh buat bisnes yg berkaitan..sekadar berkongsi..:)

Amirul Hadi:
Conclusionnya buat laa EM kt UITM seri iskandar...kan Imir Abd Aziz..:)


Imir Abd Aziz:
Pandai ko Amirul Hadi..xsia2 ak train ko smpi ko hebat begini..xsia2 ko jd budak dorm ak..hahahaha.ko bru msuk sana ye?amk course ape?

Diin Argh A'alekhsanzzer:
Kalau degree nk amek bole??

Imir Abd Aziz:
Bleh je klu nk amk..tp klu bkn dr bidang yg sme tme diploma,barangkali akn abs 3 atau 4thn degree nnt..:)

Izzanee Ibrahim:
Menarik, satu alternatif yg baik. tetapi berpandapat adalah baiknya kalau make use of all the spm subjects which what the juniors are taking. ie. those sciences. but i know, this is for those yg menghada[i masalah nak faham teori2 sains tu sendiri umpamanya. just a thought anyway. =)

Imir Abd Aziz:
Well,true enough Izzanee..but i have different point of view on this..ianya bukan sebagai option lain semata-mata..nk pelbagai kn ilmu di dada sje..hehe.


Maklumat tambahan berkaitan :-
 

15 ulasan:

  1. sy dpt kos ijazah pengurusan hartanah baru2 ni.. tp sy takde basic dlm accounting or ekonomi.. klu takde basic tu blh survive ke? cmana dgn peluang pekerjaan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kakak saye dulu x pown bljr akaun dgn ekonmi,ok je die bljr...die kate akaun sem 1 time degree je bljr kt uitm shah alam..dulu die dip kat uitm iskandar

      Padam
  2. saya agak kurang pandai dalam matematik. EM nie ada kena belajar bisnes matematik? saya xd basic addmath.

    BalasPadam
  3. selain UTM dan UITM...UTHM @ Universiti Tun Hussein Onn pun ada menawarkan kos ini iaitu Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Harta Tanah di fakulti FPTP

    BalasPadam
  4. sy dapt twrn utk mlnjtkn pgjian dlm bidg property managment dkt UTM tp konpius nak pli mana 1 sbab sy dpt 1 g twrn dri UITM dlm bidng grafik...so nak minta pndapt sdkt r dpd u all mana 1 course yg lg best???...

    BalasPadam
  5. kat malaysia ade 4 universiti E.m ni,
    uitm iskandar(dip dgn degree rsenye)
    uthonn
    UM
    UTM
    so sape2 x minat jd doktor or engineer amik la course ni..Insyaallah Ok!

    BalasPadam
  6. kalau baru mula nak ambil bidang ni ada mslh tak? lg2 dlm BI MATH.. subjek account ad jugk ke?

    BalasPadam
  7. EM ni subjek yg blaja kat diploma ape je?? pointer kne capai brape??subjek EM ni kita blajar dlm english or malay??

    BalasPadam
  8. now sye part 4, student EM uitm seri iskandar perak.,Alhamdulillah..,xade masalah since part 1 lagi.,walaupon uitm nie fully english n masuk je part 2,,da masuk calculation bagai same with theory,,saye x regret be as one of student Estate Management, bnyak bende yg saye gain dari kos nie.,

    BalasPadam
  9. Susah tak kos em ni? Erm..sy tggu result esok.haha.tp still xmohon upu..xtahu nak mohon ape..help me..confius..blajar fully bi ker?

    BalasPadam
  10. Susah tak kos em ni? Erm..sy tggu result esok.haha.tp still xmohon upu..xtahu nak mohon ape..help me..confius..blajar fully bi ker?

    BalasPadam
  11. help me ... jelaskan lg pasal course ni . hmmm

    BalasPadam
  12. Kalau diploma pengurusan hartanah 3 years, degree berapa tahun ye? Memang dekat UiTM Seri Iskandar je ke? Shah Alam? Kalau dari Selangor nak pergi UiTM SI ni mmg ada laluan darat je ke? Sy dapat course ni. Sy memang interested sangat tapi sy takut perjalanan ke sana. Hostel dia macam mana ye? Kalau nk elak ptptn, boleh apply mara tak? Ada biasiswa selain ptptn tak? Is it hard to get Dean's List? I'm so sorry sebab banyak tanya. I'm rly clueless

    BalasPadam
  13. assalamualaikum...sy skrng studentEM at UiTM sri iskandar... nak tanya kalau course ni just smpi DipLoma kerja ape yg Sy boleh ceburi ...

    BalasPadam
  14. assalamualaikum...sy skrng studentEM at UiTM sri iskandar... nak tanya kalau course ni just smpi DipLoma kerja ape yg Sy boleh ceburi ...

    BalasPadam

Catatan Alumni ke Email Anda

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner