Khamis, 29 Mac 2012

Soal: Nak ambil aviation, ada Biasiswa Tak?


Soalan Dalam Dikusi Exsbpis (16 Januari 2012)

Muhamad Fauzi Aiman Jaafar: Salam.. kepada abang-abang dan kakak-kakak senior, nak tanya pasal aviation. Ada tak biasiswa untuk ini? Minta tolong terangkan.. 

--------------------------------------------

Aizad Jahari:
Erm.. better kau buat Aircraft Maintenance License daripada kau ambil diploma atau degree.. no offense to those yang belajar di mana-mana U, kalau ada diploma atau degree dalam aviation pun, belum tentu kau dapat kerja dengan airline besar-besar.. trust me.. ramai yang tanam anggur.. sebab, in aviation, kau tak perlu pun semua itu.. once you got that license, recognised worldwide..  and Malaysia is lack of aircraft maintenance crew! 

Banyak orang luar dari local.. ada 2 lesen..
Category A - junior technician 2 years
Category B - junior engineer 4-5years

Di malaysia ni ada satu je training centre yang provide training smpai kau sukses.. Dilog training centre yang train trainees MAS.. result ko xperlu gempak pun kalo ko nk join. janji mse interview ko sukses.. * pandai geybang..! haha.. sume trainees under yayasan pelajaran o under felda.. kalo ko byk duit, leh je jd private student.. wat la loan bank.. most probably after spm result kuar bru ade intake bru.. tp kalo ko minat dan nak sangat amik degree, tnye Ahmad Omar Mohsin. abg ni hebat.. seek advice from him bro,. XD

Muhamad Fauzi Aiman Jaafar:
Thanks abang.. so better ambil aeronatic engineering la??

Aizad Jahari:
Aircraft maintenance engineering.. *bkn kat uthm tu.. checkout ni..
http://www.dilog.com.my/t1/index.php

Ahmad Omar Mohsin:
Ade je biasiswa untuk bidang aviation nie. contoh nye aku la. sng je. ko g interview mara. ko ckp ko minat aviation.nk g russia. comfirm dpt.iA. haha. lg satu. ade 2 jenis dlm aviation nie. technician or enggnr. ko sendiri la yg pilih. mcm abg aizat nie, dy wat lesen. aku lak, blaja degree+master untk enggnring. ikot minat n kemampuan n keazaman ok.

Wan Jeffrey:
Correction..aviation is a big field..not only tech n eng..pilot n management also included inthis area..dude u need to do some research first..the word aviation is too general..u need to choose the branch that u like the most..if u choose to be a pilot,im ready to help^^pilot earn big money too..

Ahmad Omar Mohsin:

Btol2. pilot also.tpbkndlm bidang engring. pilot tu, ko ade dwet, ko g blajar sndri. tros ade kerja. tu lagi sng. tapi, kerja mcm pekerja taxi je la. bini anak2 tinggal rumah.ko naik kapal. so, klau nk kawen lambat tu, bleh la. :D fikir2 kan ok

Ahmad Hafifi Hamdan:
Sebelum ni ada dgr citer dari member, dia amek cam kursus for aviation - something about jadi crew on the airport kalu tak salah- dkat Sunway (bukan dip/degree). dia kata, mostly lpas dpt sijil/license tu, mmg kerja byk la dtg kalau ikut senior2 dia

Nabihah Suhaimi:
Try search about UNIKL-MIAT kat sepang...that one is good

Ahmad Omar Mohsin:

Btol ckp Nabihah Suhaimi, miat sgt ok. aku preparation kt sane

Aizad Jahari:
True.. aviation is too general.. pe kate ko join flight crew.. ko ayat la stewardess reramai n share2 la ngan abg2 senio.. Pe kate Ahmad Bob? LOL

Ahmad Omar Mohsin:
Ish3..agama kne ingt. tu susah jadi pilot. haha

Muhamad Fauzi Aiman Jaafar:
Abg Wan Jeffrey pilot macam mane??

Nur Salam:
Abg Aizad Jahari.,klu amik aircraft maintanance engineering.,bape thun.?

Aizad Jahari:
Prefering nak wat lesen, diploma or degree?

Muhammad Ashraf:
Buat la diploma or degree, at least ada back up... jangan mengharapkan lesen semata-mata...

Aizad Jahari:
Erm.. ko wat research dulu la bro mana ko rase elok.. its ur future.. kalo nak wat lesen, shared a link sudah..bce la.. dip o degree other seniors leh kgsi2 jgk cmne nk apply n camano nk blaja kat U t.. :)

Wan Jeffrey:
Nice word ahmad omar..idiot..

Hazim Hafiz Ismail:
Hebat-hebat jugak ex-sel dlm bidang aviation ni.. teringin nak ikut jejak langkah..


Wan Jeffrey:
Bro kalau boleh bagi info guna experience bkn men redah je mcm ahmad omar..ingt pilot tkde agame ke??..

Ahmad Omar Mohsin:
Wakakaka. sape makan cili,dy terasa pedas. ape2 pon. terpilih la.

Ahmad Omar Mohsin:
Adoi. sape plak ckp xde agame ni. jgn la terasa bro. aku ckp, dugaan yg perlu di tempuhi. ssh klau x faham bahasa. HAHA

Wan Jeffrey:
Whatever..i dont need to explain to an idiot..

Ahmad Omar Mohsin:
Hahaha. maaf la pilot bijak. :)

Muhammad Ashraf :
Rumours are true. pilot ngan maintenence crew mmg asyik bergaduh. hahaha. tp bidang aviation ni mmg a developing industry. kalo tak silap ada baca kat surat khabar yg bidang ni memerlukan lebih 25000 org utk thun2 yg akan dtg. even skang ni pun ramai maintenence crew yg kena keje o.t dan x balk raya sbb x ckup org.

Ahmad Omar Mohsin:
haha, aku chill je. haha. yup2. mmg dy sedang membangun. aritu, ade prog yg kerja kat ANGKASA dtg moscow, bg motivasi n arah kerjaya kepada budak2 sini. n dy mcm step by step. insyaallah

Muhammad Ashraf:
Even airport manager pun sgt2 diperlukan skang ni.

Aizad Jahari:
Not rumors.. but true enuogh la bro.. LOL.. *out of da league..

Muhammad Ashraf:
Hahahaha.. dua2 well paid apa.. nak gado2 apa lagi..

Ahmad Omar Mohsin:
so..pandai2 la fikir.solat istikharah :)

Muhammad Ashraf :
Cuma ada dgr dari lecturer yg tmpat utk pilot skang ni terhad. ground crew yg ramai diperlukan...

Ahmad Omar Mohsin:
Itu pon aku ade dengar. xmo commnt lebih,takot org marah. tp jgn risau. rezeki ade di mana2. usaha dulu.

Muhammad Ashraf
tp seperti yg saudara Aizad Jahari kata. kalo da masuk bidang maintenence ni. ada phd sekali pun x guna kalo x target utk dapatkn lesen L.A.E. keluar2 jadi technician. gaji sama dgn yg amik sijil. cma x sume bernsib baik utk dapat lesen tu dan jalannya sgt pnjng. kna ada work experience dalam field pling kurang 4 thun. so kalo ada dip or degree. bila da habis nnti ada option utk keje bidang lain spt keje ngan kilang petronas cthnya.

Aizad Jahari:
Yeah.. even LAE n pilots pn kne pursue master o degree kalo nk dptkn advantages len2.. nek pgkt o bla3.. haha,.. n it means kat mne thp kite brade, kne blaja blja blaja! aviation industri yg cpt mngembang.. ade je new technologies invented by org cam Ahmad Omar ni! *wat serabot otak org je,. LOL

Muhammad Ashraf:
Ntah,. pastu bg nama pelik2 je. hahaha. reciprocating engine laa, piston engine laa. padahal bnda yg sama. hahaha.

Rujukan Tambahan Berkaitan topik:-


6 ulasan:

  1. A'kum.nak tanya sikit.anak saya dah dapat Politeknik S.Alam.Dip Aeroplane Maintenance...MIAT pn interview gak,xdapat(xde rezeki)..prospek kerjaya n semua yg berkaitan di Poly.ok or x ok.....sy sgt blur tentang ini...n anak saya pun blur gak.ada org kata,pyh dpt keje,itu n ini bla,bla,bla...anak sy ni,yg sebenarnya nak jadi pilot..result SPM 'mengejutkan' cikgu,dia n saya sendiri...(redho ngan rezeki Allah,xpe)..jadinya yg otai2 n memang dlm bidang nih,cerita-ceriti skit...if boleh email kat saya..mg Allah merahmati kita semua...amin. tq.efendiabdulmanaf@gmail.com

    BalasPadam
  2. Salam abg wan jefry boley tlong saya untuk cpaai impian jadi pilot.bimbing saya macam mane nak jadi pilot..then ws saya 01129281731

    BalasPadam
  3. Salam abg wan jefry boley tlong saya untuk cpaai impian jadi pilot.bimbing saya macam mane nak jadi pilot..then ws saya 01129281731

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum.. abg2 sekalian sy ingin mintak pencerahan berkenaan dengan Diploma Aviation Management DCAM Part 66 CAT B licence or Diploma Maintenance with license dari admal college. Mohon abg2 otai dapat membantu sy.. Inn shaa Allah..

    Please send me email at dayah_arphan@yahoo.com

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum.. abg2 sekalian sy ingin mintak pencerahan berkenaan dengan Diploma Aviation Management DCAM Part 66 CAT B licence or Diploma Maintenance with license dari admal college. Mohon abg2 otai dapat membantu sy.. Inn shaa Allah..

    Please send me email at dayah_arphan@yahoo.com

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum... Abng2, ader x apa-apa cadangan syarikat yg sediakan biasiswa utk cos niii???

    BalasPadam

Catatan Alumni ke Email Anda

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner