Sabtu, 24 Mac 2012

Soal: Minat Math dan Add Maths, nak Ambil Apa?


Soalan Dalam Dikusi Exsbpis (12 Januari 2012):  

Aiman Syazani 'Asyaz': Kalau minat Math dan Add Maths nak Ambil apa?

Jawapan daripada ex-sbpis (updates 6 Mac 2012) :-



------------------------------------------------------------------------


Muhammad Al-Atek:
Mekanikal aeronautic..

Aiman Syazani 'Asyaz':
Ingat nak ambil account or finace or business tapi tak ambil akaun masa SPM.

Izzat Azizi:
sains aktuari . nokhtah. The real solution for you

Aiman Syazani 'Asyaz':
Ape job prospect for sains aktuari???

Muhammad Al-Atek:
Tak belaja akaun pon boleh amek ar.. ada je member aku amek akaun.. dlu bdk kelas agama lg.. 

Aiman Syazani 'Asyaz': 
Tapi nnt x mcm rusa msok kmpung ke??? bdk len dh th psl akaun, sy x th pape

Muhammad Al-Atek: 
Amek la kos apape pon.. kalu memain memg sampai bile xkan faham... kene rajin cket la... kalu nak sambung blaja...pikir dlu nak keje macamana nty.. tgk life hidup kalu keje tu camana.. ok ke x... 

Ana Raflee: Actuarial science!

Aiman Syazani 'Asyaz':
Wah dh ramai swoh amik actuarial science.

Ana Raflee Sangat sesuai untuk orang yg minat maths,terer maths n ada peluang nak amik. Hehehe. Prospek keja sangat luas. Stkt ni xpnh plak dgr member2 grad kos ni menganggur. Nk xnk je. Hihi.

Aiman Syazani 'Asyaz':
Nie yg btmbh excited nie

Ana Raflee: 
Search sendiri lebih pasal kos ni. Sorry I cant help much.ehe.

Shafiq Roslan:
Aktuari

Omar Chems Norazmi:
Mathematician,cam cite numbers.

Aiman Syazani 'Asyaz':
So u ape yg tawar aktuari or mathematician???

Shinichi Shiro: 
Ukm Um dll

Ana Raflee:
UM susah. haha. uitm pon ade dah kalo tak silap.

Khairul Amry:
Mech engineering ajela...hehe

Hamizah Ahmad Zaki: 
Actualy, dilema sbnrnye...maths minat, bio pn minat gak...x tau nk pilih ape, sains hayat ke sains aktuari

Farid Aspar
Kalau mcm tu... cuba tnye org yg dlu minat maths & +maths... hehe.. apa kata mereka... :D saya xmahir bab2 maths nie.. :)

Ana Raflee:
Farid,belum tentu orang yg minat gile dgn maths dlu further maths jugak. Huhu

Aiman Syazani 'Asyaz':
Info for sains aktuari: sains aktuari is agak tough... n pas blajar sains aktuari ade sijil khas utk jd real aktuari.. sdara sy ckp less than 50% plajar aktuari yg dpt sijil nie...mybe sy amik asasi kot tp x th nk amik hayat or fzikal

Ana Raflee
Yea.memang tough sebab nak jadi qualified actuarist kena amik byk external paper. Btw untuk deg dlm aktuari dlu xrmi amik.tp skrg da bersepah3 especially from ipts. So saingan sgt sengit kalau stkt cukup2 mkn je pointer. Thats y jarang graduate yg mengganggur tp masuk field lain mcm finance, insurance, broker n so on. Unless if u have intention nak further stdy, brighter future. (Tp slalu dgr member citer real actuarist company diorg xda life. Hahahaha)

Aiman Syazani 'Asyaz' 
Whoa... mybe nk tukar ke bidang lain.. family ramai swoh amik petroleum engineering or geologi..

Mohd Syukri Mohd Taib 
Suke add math pun bole amik dental.. betul x Ana Raflee ?

Aiman Syazani 'Asyaz' x minat bhgn medic.. x ske mghafal

Mohd Syukri Mohd Taib:
Masukkn sume ape yg rase nak amik dalam list fikiran,wat istikharah,mesyuarat balik ngan family,selawat banyak,insya allah dapat yg terbaik.

Mohd Syukri Mohd Taib:
Actually akak aku amik aktuari,kat ukm... quite ok,dapat keje pun bagus2,tapi cam 

Ana Raflee cakap.nak jadi real actuarist,banyak exam kena amik

Aiman Syazani 'Asyaz' nk kne th gak job demand 6thn akn dtg

Mohd Syukri Mohd Taib:
Most yg amik aktuari bile keje pergi ke insurans, finance, administer, banking,dan kelebihan actuarist sume berkaitan math, finance, sume dia blaja, insya allah ade je keje

Izzanee Ibrahim:
Semoga penulisan ini tidak berbaur emosi dan bernada merendah diri, saya sekadar ingin berkongsi. :).

Baik, merujuk kepada soalan asyaz, "kalau minat maths dgn +maths" jadi meminati sesuatu subjek tu adalah sgt baik. tetapi secara realitinya, meminati sesuatu bukan bermakna anda mahir dalam perkara tersebut. but anyway, enthusiasm is first thing.

Senangnya, kalau minat maths, ambiklah course maths yg mana ko akan belajar pure, stats dgn mechanics to a such higher levels. So, kalau ko cam tak minat mechanics tapi suka stats, tapi nk ambik kos maths gak, agak susah. Pure yg calculus tu sume ah, stats yg kira variance tu, Mechanics yg motion in straight line (as in spm context) + byk force diagram mcm dlm physics tu.

Kalau nak cer pasal actuarial science ni, ada baiknya ko search page ni pasal actuarial science sebab menulis buat ke-2 kalinya adalah sgt tidak produktif, heh. tapin secara ringkasnya, betullah apa kata senior2 di atas terutama sekali Ana Raflee, who happened to be interested in actuarial science once. :).

Kos ni, asanya ialah utk kira premium insurans, jadi dgn menggunakan kepakaran matematik (terutama sekali statistik ya adik, takde mechs langsung), ko boleh kira kadar kematian atau kelahiran satu2 populasi tu dan extrapolate graph so that you can extend it for the next few years. To understand human behaviour, you'll need economics background knowledge so that you'll know how the macroeconomy acts. Accounting ada dua, financial dgn cost, analysis kepada kedua2 data accounting ni yg dipanggil finance. Jadi, ko memerlukan ilmu akaun tu jugak so that boleh kira either cash flows or to do the analysis upon the company's performance (yelah sebab company yg bayar insurans kan).

Er.. basically, those who choose to take actuarial science are those who want to venture and involve in the business life. So, no more physics, biology, chem. No more sciences. Where this is one point you'll need to consider because you're not using as much as the subjects you learnt, for two years in higher secondary.
Ok, sebenarnya, aku tak buat lagipun aktuari ni, ni semua apa yg aku fahamlah dari kajian sikit2. Skrg tgh buat A-level, tapi kos nya, insyaAllah aktuari. utk dapat gaji rm 2000 sejam kena qualified dan jadi fellowship aktuari, Malaysia ikut sistem Uk, jadi ko ada 15 papers to pass trough dan ianya tiadalah mudah sebab secara purata, biasanya diaorg ambik dalam 10 tahun utk settlekan paper2 ni. ada je yg buat dgn cepat dalam 1,2 tahun mengikut kepandaian dialah.

Nanti kalau dah decide betul2 nak ambik course ni, bagitahu ya. Dan ingat, byk lagi course yg wujud dkt dunia luar ni. jgn terikat, jgn sempitkan skop tu. buat byk2 reseach dsb. Semoga berjaya, pe2 hal miskol, heh. (maafkan bahasa rojak saya ni, :S).

Science can enter arts but those who take arts are bound to take science, :D. jadi boleh ja kalau amik sc sekolah dulu nak ambik arts, tapi kerja keras itu perlu, ya, utk semua perkara. =)
haha, dgrnya susah nak qualified. tu utk consultation =). nak kaya takyah degree pun bole ye dak? :).

Alif Ibnu Daud: 
Izzanee, klau nk ambik actuary, actually yg mana satu the best solution/way tuk basic math...? pure math or statistic or financial math...??

Izzanee Ibrahim:
Kalau debezakan, aku berpendapat, pure maths sebab tu fundamental utk applied. tapi semuanya relevan dan diperlukan. 1)pure,2)stats, 3)f.maths.

Jawapan lain berkaitan (kemaskini 24 Mac 2012)

Alif Ibnu Daud:
haha..course mathe nie best.. xde msuk2 lab..so, xde la buat report pnjang2.... klau kt uia, math more to focus kpd pure math, statistic, financial math, optic, computational math

Soalan lanjutan :

Aida SyaHirah:
actuarial science berkait x dgn pure math?

Muhammad Asraf Afiffiq Sapiee:
berkait..dua2 kene bukak buku n blajar... :3

Alif Ibnu Daud:
tak silap actuarial sc more to prediction or statistic or financial... pure math, bnyak proving theorem2..

Izzanee Ibrahim:
yes, more to probability, stats, maths, pure tu ada tapi tak se'pure' pure maths as a course, tak silap ada (yg pasal pure) linear algebra, abstract maths, (ni aku tgok kat course content ya, never experienced it tw). kena belajar finance, econs, summore. but basically probability and stats.

Kemaskini 26 Mac 2012

Izzanee Ibrahim:
haha, ok, saya dgr, job market utk diaorg yg ambik actuary as a degree ni, takdelah memberangsangkan sgt. saya rasa 100% job employment tu sgtlah cemerlang. (kalau dgr apa yg awak ckp pasal kawan2 awak tu.) Sebab dengar cerita, actuarial profession dkt sini tak serancak/semaju negara lain.

Ana Raflee:
Means, xsemestinye yg amik actuary kena keje as actuarist je kat msia ni.sbb very competitive n byk external paper to be qualified one. Kawan-kawan saya yg 100% employed tu tak semua join actuarial deparment kat company. Sebab tak banyak tempat. tapi diorg still senang ...

Izzanee Ibrahim:
Ngee.. ok2, fardhu kifayah kott, ;). ok2, thanks, saya dah salah faham awal2 tadi, bukan 100% employment as an actuary tapi 100% employment bagi yg grad kos tu (independent of diaorg keje apa). Satu lagi, Diaorg grad u mana?


Rujukan yang menambah maklumat tambahan : 
http://www.ucsi.edu.my/v2/fomit/programmes/undergraduate/BScActuarial.aspx
http://pkukmweb.ukm.my/PSA/BI/Know%20Actuary.htm
http://www.um.edu.my/mainpage.php?module=Maklumat&kategori=82&id=551&papar=1
BACHELOR OF SCIENCE (ACTUARIAL AND FINANCIAL) UM 
Bachelor of Science (Hons) (Actuarial Science) - CS222 UiTM
BSc (Hons) Actuarial Science UTM 
ACTUARY - Universiti Kebangsaan Malaysia UKM
http://www.campusmalaysia.com/actuarial-science
http://www.beanactuary.org/
http://actuary-info.blogspot.com/
 



Lihat Juga Topik :Soal: Kos Marine Engineering di IPTA Malaysia?


Sumber: Perbincangan dalam group diskusi ex-SBPIS (KEY MATH)

4 ulasan:

  1. Terbaiklah yg compilekan ni, huhu. agak susah dan leceh. semoga terbalas, insyaAllah. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Seronok sebenarnya dapat bantu orang lain ni... Terima kasih juga yang dapat berikan maklumat dan informasi...

      Padam
    2. syabas dan tahniah kepada semua yg bekerjasama dlm blog ni..

      sgt menarik!

      Padam
  2. tq!sgt berguna buat sy!

    BalasPadam

Catatan Alumni ke Email Anda

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner