Isnin, 30 Julai 2012

Soal: Nak jadi Doktor (Dr) or Engineer (Ir)?


Soalan Daripada Ex-SBPIS

Ziad Firdaus Zaid:
‎Soalan daripada Sydan Saiful... Nak jadi DR (doktor perubatan) atau IR (jurutera/engineer)? Tolong berikan pandangan rakan-rakan sekalian. Terima kasih.
[pada 30hb Mei pukul 2.31 ptg]


Jawapan dan respon:

Syaz Waniey:
IR!!! :)

Ziad Firdaus Zaid:
Kalau dapat bagi pros dan contranya pun lagi cun.. die malu nak tanya tuu... haha

Sydan Saiful:
‎Syaz Waniey alasan ??

Izyan Zulaikha:
Sr.  tak nak..??

Ziad Firdaus Zaid:
Apa tuh Izyan Zulaikha?

Izyan Zulaikha:
Sedih kan..?
Sr. stand for Surveyor abg Ziad Firdaus Zaid. Title..:)

Izyan Zulaikha:
Sydan Saiful ada masalah tolong dia lah. Dapat offer untuk engineering dan medik. Cadangan..?

Omar Chems Norazmi:
Amik je jadi super, super ap-apa keje kau pilih. Super engineer, super doctor, super peniaga pasar malam, super penulis. Asalkan kau sungguh-sungguh.

Muhammad Azfar Rosli:
Buat dua-dua..
DR IR.. :P
joking,sorry..

Taufiq Firdaus:
‎Aiman Asyraf Muhammad ni ketua kumpulan beast kt korea . hahhaha


Ellya Nabila:
Pilih la elok-elok. Buat homework sikit, study pathway kalau nak amek engineering/medik study berapa tahun. Then tengok gak kalau degree je cukup ke or kena sambung master pulak untuk survive dalam career. Cara ni nanti insyaAllah akan nampak kita lagi minat hidup sebagai Dr. or Ir. paling penting tanya diri sendiri dengan jujur, minat yang mana? pasal belajar senang susah tak payah kisah sangat, belajar anyam ketupat pun kalau asyik main-main je hancur gak... oh ye, sebab kamu lelaki, ada baiknye survey gak pasal gaji. Boleh sesuaikan dengan kehidupan yang kamu idamkan (haha). Tapi serius ni, kalau belum ada perancangan, gi baring kat katil, pandang dinding, dan start your dream~

Ziad Firdaus Zaid:
Waaaaa.. kalau nak baring atas katil dan dream sekarang sempat lagi tak kak Ellya Nabila..:p good advice cik ellya..:D

Ahmad Izzanee Ibrahim:
Ikut minat, insyaallah. understand the purpose of studying, acquiring knowledege, worth of education. jadi dua-dua kalau mampu, bukan tak bolehh, :D.

Diin Argh A'alekhsanzzer:
Da tak ada benda lain nak pkir kew dan? balik-balik IR dan DR... cari bnda baru la bhai...

Ziad Firdaus Zaid:
Bukan ape din.. sebab budak ni 4 flat matrix, fizik dan bio die power.. thats why lah bro..;)

Syazwan Abdullah:
Since result pun dah kuat...
My opinion, try go beyond medic and engineering...
Menyemak je ramai-ramai masuk stream ni...tapi depends gak...ko nak keja apa and camna dan untuk apa? look for far better choices Sydan Saiful can make...sentiasa cuba cari what makes you special than the rest...well..so far from above discussion...aku faham ko kuat both academics and cocuriculum... you deserve to demand scholarship mahal-mahal...
Kalau nak pursue kat oversea..tegok course ape paling cun kat negara tu...

E.g : German...memang stail amek engineering kat sana...tip top...
Selamat beristikharah...and tahniah btw...
p/s : ziad taching

Khalidah Amirah:
Ko ni ziad budak ni tak cakap apa-apa pun hang p tag aku pasai pa? ish ko ni..haha
Depends on minatlahdik... Takut nanti dah amek medic tak minat pastu berhenti tengah jalan.. dah rugi setahun dua.. ramai je member-member kat sini macam tu.. tiba-tiba tak minat p sambung kat Malaysia.. and mostly because parents yang pilihkan kos pada awalnya.. So choose your path wisely.. semua benda susah.. Tak ada bende yang senang dalam dunia ni.. anyway, medic is fun and now tengah study pasal peads so tetiba rasa bersyukur belaja medic sebab nanti boleh assess your child' development on your own..haha..

Ziad Firdaus Zaid:
Cool and magnificent advice from abg Syazwan Abdullah as usual...
aku tak taching lah..

Ziad Firdaus Zaid:
Waaaaa jarang kak Khalidah Amirah bagi opinion nih.. hehe.. erm asal aku macam moderator je kat post ni...-..-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Alumni ke Email Anda

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner